Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Licht en donker

De voorbereidingen op de Muskathlon zijn inmiddels in volle gang. Ik ben druk met het voorbereiden van verschillende acties.

De huis-aan-huiscollecte voor Open Doors in Rijssen-Holten in de week van 10 tot en met 15 februari is een belangrijk moment. Ik zoek nog veel vrijwilligers die bereid zijn om maximaal 1,5 uur te collecteren in de eigen straat of buurt. Met elkaar kunnen we echt een verschil maken en het is voor een goed doel. Dus geef je op als collectant!

Verder ben ik met verschillende scholen in contact over mogelijke acties. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is jongeren en kinderen te betrekken bij de vervolgde kerk en het werk van Open Doors. De HEERE God is namelijk een God van generaties en dat blijkt ook in Noord-Korea. Daarover wil ik een volgende keer schrijven.

Het trainen staat nog op een relatief laag pitje. Ik vind dit altijd een lastige periode om te trainen. De afgelopen jaren heb ik vanaf januari tot en met augustus altijd veel getraind voor triathlons, onder andere in Rijssen en Holten.

Na de laatste (halve) triathlon in september (Vroomshoop of Almere) volgt er dan altijd een periode van relatieve rust. Mijn lichaam kan dan herstellen en zo kan ik mij ook weer opladen voor een volgend seizoen met nieuwe sportieve doelen.

Mijn conditie is de laatste maanden wel wat teruggelopen ten opzichte van de piek direct na de zomer. Mijn gewicht is juist wat toegenomen. Al die (choco)pepernoten en chocoladeletters moeten toch ergens blijven! Bovendien loop ik liever in het licht dan in het donker. Dat lukt niet altijd in deze periode van het jaar. Gelukkig zijn we bijna bij de kortste dag van het jaar. Daarna wordt het trainen ook weer iets gemakkelijker. Als het straks weer langer licht is, zal ook het aantal kilometers zeker weer gaan toenemen.

Over licht en donker gesproken: volgende week vieren we Kerstfeest. We gedenken dan de geboorte en komst van Jezus Christus: Immanuel, God met ons. Wat een wonder vind ik dat: God werd mens en heeft onder ons gewoond. In Johannes 8:12 staan deze woorden van Jezus: “Ik ben het Licht van de wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in duisternis wandelen, maar zal het licht van de wereld hebben.”

Waar Jezus verschijnt, verdwijnt de duisternis van zonde en kwaad. In Noord-Korea wordt dat zichtbaar in het leven van vervolgde christenen. Zij kunnen alleen in het diepste geheim en in het donker samenkomen, als dat al kan. Toch verspreiden ze op andere momenten het Licht van het Evangelie, met gevaar voor hun leven. Ik heb eigenlijk geen idee hoe deze christenen Kerst vieren. Maar elke dag wordt in hun leven zichtbaar waar het Kerstfeest echt om draait.

Jan Noeverman doet in april 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Meer berichten