Op 20 december 1919 was het zo ver en werd Het Parkgebouw officieel geopend.
Op 20 december 1919 was het zo ver en werd Het Parkgebouw officieel geopend. (Foto: )
Parkgebouw

Film met unieke beelden van Rijssen en Rijssenaren

Komende zaterdag kan men iets heel bijzonders beleven. Een film met unieke beelden van Rijssen en Rijssenaren, begeleid door live muziek. Een uniek project in samenwerking met het Rijssens Museum, het Orkest van het Oosten de Stichting Klassiek voor iedereen! en het Parkgebouw.

Door het Parkgebouw

Rijssen - Het idee kwam een jaar geleden van Anne Knappstein, celliste in het orkest van het Oosten. Aan de stamtafel in het Parkgebouw werden de plannen verder gesmeed, samen met het Rijssens Museum en de net opgerichte stichting Klassiek voor iedereen! Twee basisredenen gaven de doorslag. De eerste was Rijssen nóg meer kennis te laten maken met klassieke muziek. Anne: "Je hoeft geen gekke dingen te doen om klassieke muziek onder de aandacht te brengen. De werken zijn van zichzelf al mooi. Door ze compleet te moderniseren, te veranderen, of er tegengestelde elementen aan toe te voegen, zeg je eigenlijk dat de klassieke muziek niet mooi of goed genoeg is. Je moet de muziek juist voor 'zichzelf' laten spreken, door deze te versterken. In dit geval bijvoorbeeld met beelden die iedereen aanspreken. Op die manier beleef je de originele muziek en ga je haar nog meer waarderen." Dus werd er gekozen voor beeldmateriaal waar iedere Rijssenaar wel iemand in herkent.

Een tweede reden was dat het Parkgebouw op 20 december officieel 100 jaar in bedrijf is. Het gebouw was een cadeau van de firma Ter Horst aan de Rijssense gemeenschap, werd gebouwd in 1914, maar kon door de Eerste Wereldoorlog niet gebruikt worden voor haar oorspronkelijke doel. Op 20 december 1919 was het echter zo ver en werd de Oude Dame officieel geopend. Er werden van meet af aan, tot op heden, naast allerlei andere culturele activiteiten, ook films vertoond. Uiteraard is het grote Eeuwfeest al in 2014 gevierd, maar dit jubileum mag zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom krijgt de 'film' deze avond de hoofdrol.

In 'Riessen in 'n kiekerd' worden oude beelden vertoond van de 'bedrijvigheid' in Rijssen, waarbij zoveel mogelijk nieuw materiaal is gebruikt. De film is gemaakt door vrijwilligers van het Rijssens Museum. Ruim 4,5 uur materiaal hebben zij verzameld. Oud en uniek film- en fotomateriaal is vermengd met moderne beelden, zodat er een geweldig portret van de stad Rijssen is ontstaan. Bij de opnames moest zelfs de brandweer eraan te pas komen om een drone uit de bomen bij het museum te vissen.

De film wordt live begeleid door een klein ensemble van het Orkest van het Oosten die veel prachtige en herkenbare klassieke werken zullen spelen.

Voorstellingen 'n Kiekerd

Rijssen - Riessen in 'n Kiekerd is meteen te zien voor heel Rijssen en omgeving. Geen aparte besloten première voor speciale gasten. Deze film is voor iedereen.

En men kan er bij zijn op zaterdag 14 december. De film is tweemaal te bewonderen in de Herman Wesselszaal van het Parkgebouw.. De matinee begint om 14.30 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Tickets kosten € 8,00 inclusief verenigingskosten en zijn te boeken via www.parkgebouw.nl of aan de kassa op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

Meer berichten