Robert Dannenberg en Johan Rosman gaan vuurwerkvoorlichting aan scholieren geven.
Robert Dannenberg en Johan Rosman gaan vuurwerkvoorlichting aan scholieren geven. (Foto: )

Vuurwerkvoorlichting voor basisscholen

Rijssen/ Holten - Vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw is één van Nederlands mooiste tradities. Tenminste als je het aan Johan Rosman en Robert Dannenberg vraagt. Beiden zijn bekende vuurwerkverkopers in Rijssen-Holten en groot liefhebbers van vuurwerk.

De gemeente neemt het initiatief voor voorlichting, waarbij de nadruk ligt op het veilig afsteken van legaal vuurwerk. Hiervoor wordt samen met HALT en de branche (Johan en Robert) zelf de inhoud bepaald.

Hoe gaat dat in zijn werk? "Voorheen gingen we altijd naar de scholen," vertelt Johan. "We vertelden de groepen 7 en 8 over vuurwerk en over het veilig afsteken hiervan. Nu doen we de voorlichting in grotere groepen en nemen we bij Knalkeet Vuurwerk een kijkje in de bunkers. Dit werkt efficiënter. Als afsluiting gaan we nog wat categorie-1 vuurwerk aansteken." Dat is vuurwerk dat je het gehele jaar aan mag steken.

Waarom kijken ze niet bij Rosman in de bunker? "Omdat we op onze locatie geen vuurwerk meer verkopen. We raden onze klanten aan om naar de Knalkeet te gaan. Nadat we dit jaar enkele gesprekken hebben gehad bleek dat we over veel zaken hetzelfde denken. We gaan een leuke samenwerking tegemoet," geeft Johan aan.

En de rest van de vuurwerkdealers in Rijssen-Holten? "Die hebben aangegeven dat de vuurwerkvoorlichting simpelweg te veel tijd kost of ze laten niets van zich horen. En dat is jammer. Want we kunnen er met zijn allen voor zorgen dat de traditie behouden blijft," zegt Robert.

Hoe gaat de voorlichting in zijn werk? "De voorlichting moet leerzaam zijn, maar we proberen het wel op een leuke manier in te steken. We nemen dummies, vuurwerk zonder kruitlading, mee om te laten zien en stellen een veiligheidspakket ter beschikking," zegt Johan. "Ook de combinatie met HALT werkt goed. Je merkt dat de kinderen het zelf heel interessant vinden en daardoor blijft de boodschap goed hangen."

Meer berichten