Jan Noeverman uit Rijssen loopt in volgend jaar 63 kilometer tijdens de Muskathlon in Zuid-Korea. (Foto: Van Gaalen Media)
Jan Noeverman uit Rijssen loopt in volgend jaar 63 kilometer tijdens de Muskathlon in Zuid-Korea. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media / Jolien van Gaalen)
Sport

Jan Noeverman bij Muskathlon

an Noeverman (48) uit Rijssen doet volgend jaar mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. "Dit is een reis van een week dat wordt georganiseerd door Muskathlon, nu voor de organisatie Open Doors. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor vervolgde christenen in Noord-Korea. Maar naar dat land kunnen we niet toe, daarom gaan we naar een plaats in Zuid-Korea, vlakbij de grens. Het wordt een ervaring die ik niet gauw ga vergeten."

Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen MediaJ

RIJSSEN – Van 24 april tot en met 2 mei zit Jan samen met 35 anderen in Zuid-Korea. "Het is een relatief kleine groep, omdat er in oktober ook al mensen naartoe zijn geweest. Daar was veel belangstelling voor, daarom heeft Open Doors besloten tot nog een reis." Het doel van de reis is het leveren een sportieve prestatie en het ontmoeten van vervolgde christenen. "In Noord-Korea is de christenvervolging het hevigst. Nu en straks ga ik me dus verdiepen in wat daar gebeurt en een stem geven aan vervolgde christenen."

"Twee vriendinnen van mijn dochter hebben meegedaan aan de Muskathlon voor Compassion (christelijke kindsponsororganisatie, red.) Daar ken ik de Muskathlon dan weer van. Al jaren ben ik donateur van Open Doors. Op een gegeven moment las ik in het blad over de Muskathlon voor vervolgde christenen in Noord-Korea. Het leek een beetje voor mij geschreven." Jan heeft verschillende redenen om mee te doen. "Ik heb altijd al veel gesport, zo heb ik meegedaan aan triathlons. Dit is een kans om sport te gebruiken voor een goed doel. En het is een manier om kennis te maken met vervolgde christenen die zijn gevlucht uit Noord-Korea. Ook zien we in welke omstandigheden zij leven. Met de gesprekken hopen we hen te ondersteunen." Volgens Jan heeft Open Doors wel contact met christenen in Noord-Korea. "Dat gaat via smokkelroutes. Met hun radio-uitzendingen bereiken zij een groot deel van de 30.000 van de naar schatting 300.000 Noord-Koreaanse christenen. Dat is wel bijzonder. Tijdens de Geheime Kerk-avond heb ik ook gehoord dat een deel van hen weet dat de Muskathlon gaat plaatsvinden, dat er aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en dat er voor hen gebeden wordt."

Van alle deelnemers aan de Muskathlon wordt verwacht dat zij 10.000 euro inzamelen. "Dat vraagt Open Doors omdat het een bewuste keuze moet zijn om mee te doen. Je moet tijd vrijmaken en je volop inzetten om aandacht te vragen voor vervolgde christenen. Dat vergt veel creativiteit en inzet." Omdat Jan fondsen aan het werven is moet hij naar buiten treden en het verhaal van de vervolgde christenen vertellen. "Hopelijk worden meer mensen zich bewust van vervolgde christenen in het algemeen. Tot slot draait het om verbondenheid tussen christenen die in vrijheid leveren en mensen die in het diepste geheim christen zijn. Van anderen die al aan een Muskathlon hebben meegedaan hoor je dat het intensief en indrukwekkend is. Het wordt sowieso een ervaring die ik niet snel ga vergeten. Dat merk ik nu al in de voorbereiding, bij het horen van verhalen van Noord-Koreaanse vluchtelingen in video's. Tegelijkertijd haal ik er ook bemoediging uit: de mensen die vervolgd worden hebben veel kracht om zo te blijven staan voor hun geloof. Het wordt straks een week vol emotie."

Meer berichten