Leerlingen van het projectkoor BuchenPius repeteren in het Rijssens Museum.
Leerlingen van het projectkoor BuchenPius repeteren in het Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum. )
Rijssens Museum

BuchenPiuskoor in Rijssens Museum

Het projectkoor BuchenPius van muziekdocent Ton Annink was vrijdagmiddag in het Rijssens Museum. De Nederlandse en Duitse leerlingen verzorgden een kort en flitsend optreden in het Rijssens Museum als try-out voor een optreden voorjaar 2020.

Door Rijssense Musea

RIJSSEN – BuchenPius is een projectkoor bestaande uit leerlingen van het Pius X-college in Rijssen en de Realschule am Buchenberg uit Steinfurt. Volgens de bevlogen Pius X-muziekdocent Ton Annink gaat het om een uitwisselingsprogramma. "Er waren vandaag Duitse leerlingen bij die voor de eerste keer in Nederland waren. De Duitse leerlingen leren we Nederlandse songs, onze leerlingen Duitse nummers en met elkaar leren ze Engelse songs."

75 jaar

Plan is dat BuchenPius komend voorjaar weer naar Nederland komt en een rol gaat spelen bij de activiteiten ter gelegenheid van de herdenking en viering van 75 jaar Bevrijding. Het Rijssens Museum heeft het voortgezet onderwijs in Rijssen gevraagd om de leerlingen een creatieve bijdrage te laten leveren voor de bevrijdingsexpositie rond 75 jaar vrede. "Ton Annink kwam met het idee om zijn projectkoor in te zetten en dat vonden wij heel goed," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "We zijn nog volop bezig alles een goede plek in het programma te geven. Het is ook nog even afwachten hoe we dit aan kunnen pakken, maar het zou heel mooi zijn als deze jongeren bijvoorbeeld de opening van de expositie muzikaal zouden kunnen omlijsten."

Omdat het Nederlands-Duitse jongerenkoor vrijdag compleet was, werd eerst de kasteelhal uitgeprobeerd voor een optreden. "Maar die bleek te klein voor de ruim 50 jongeren. Op aanraden van onze koordeskundige, Gerhard Baan, zelf een fervent zangliefhebber, werd inderhaast 'n Koffiehook van het Tweede Bouwhuis gereed gemaakt en het resultaat mocht er zijn," zegt Dannenberg. "De Koffiehook en industriekelder hebben een harde ondergrond waardoor het geluid volledig tot zijn recht komt en dat is precies wat Ton Annink zoekt voor zijn projectkoor. Bovendien zijn de afscheidingspanelen onlangs geheel beweegbaar gemaakt door onze Technische Dienst, zodat straks, naast het koor, ook het publiek een mooie plek kan krijgen. Er zijn al eerder succesvolle muziekoptredens geweest in 'n Koffiehook."

Streven is om de Bevrijdingsexpositie te openen op zaterdagmiddag 7 maart. "Als die datum haalbaar is, proberen we het jongerenkoor daar bij te betrekken. Dat doen we in nauw overleg met Ton Annink," zegt Dannenberg, "maar het zou mooi zijn als we dat allemaal rond zouden krijgen."

Verbinding

Het Rijssens Museum heeft ook contact gelegd met Ard Schuiterd en Erik Voortman van de Rijssense winkeliersvereniging Habi. "Met beide ondernemers wordt gezocht naar mogelijkheden om een verbinding tot stand te brengen tussen het Rijssens Museum en de Rijssense binnenstad," vertelt Dannenberg. "Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het exposeren van kunstwerken van leerlingen op mooie plaatsen in de winkels en op andere locaties in de binnenstad. Op die manier kan het publiek al een voorproef krijgen van wat er in het museum te zien is en andersom."

Jongeren

De Nederlandse en Duitse leerlingen leren liederen in elkaars talen, maar ze studeren ook Engelse nummers in. Deze jongeren zijn de mensen van de toekomst en juist zij moeten worden betrokken bij de 75 jaar vrede die wij met ons allen mogen beleven. Met deze uitwisseling en samenwerking kunnen we daar een bijdrage aan leveren.

75 jaar Bevrijding en Vrede

Het Rijssens Museum heeft het voortgezet onderwijs gevraagd om leerlingenbijdragen aan de expositie rond 75 jaar bevrijding en vrede. Ook Rijssenaren die iets willen maken rond het thema kunnen zich tot 31 december 2019 aanmelden op info@rijssensmuseum.nl

Meer berichten