Sander Oolbekkink uit Holten gaat nooit zonder kaartspel of touwtje op stap. (Foto: Van Gaalen Media)
Sander Oolbekkink uit Holten gaat nooit zonder kaartspel of touwtje op stap. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

Sander heeft passie voor goochelen

Sander Oolbekkink uit Holten gaat nooit zonder kaartspel of touwtje op stap. "Zo kan ik altijd een goocheltruc laten zien", aldus goochelaar Sander. Zijn passie voor het goochelen is ontstaan in de kroeg. "Vanwege mijn epilepsie was het tot 2015 niet mogelijk om veel alleen op pad te gaan. In dat jaar heb ik een hersenoperatie gehad waardoor de epilepsie minder is geworden. Ik had niet veel vrienden, daarom ben ik naar kroeg Het Klavier in Holten gegaan. Aan de bar heb ik een paar goocheltrucs laten zien en genoeg jongeren vonden dat leuk."

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

HOLTEN - Zo is het goochelballetje definitief gaan rollen, maar de belangstelling voor goochelen was er al eerder. "Op de camping (zijn ouders runnen ook een camping, red.) heb ik een truc geleerd van iemand die op vakantie was. Vervolgens heb ik steeds meer trucs geleerd van anderen. Deze heb ik aanvankelijk op de camping laten zien. Op mijn 23ste, na de operatie, kon ik vaker alleen op pad en ben ik dus naar kroegen in de regio gegaan. 'Door trucs te laten zien kom ik in contact met anderen." Sander volgde speciaal onderwijs in Enschede, maar werd veel gepest, waardoor hij dus geen vrienden heeft kunnen maken.

In januari 2018 is Sander begonnen met de Facebookpagina 'Goochelaar Sander' en in maart is hij visitekaartjes gaan uitdelen. "Daardoor kreeg ik meer aanvragen voor optredens, bijvoorbeeld bij verjaardagsfeestjes, familiedagen en bedrijfsfeesten. Nu treed ik gemiddeld twee tot drie keer per maand op. Maar het blijft nog steeds een hobby."

Man Bijt Hond

"Doordat mijn trucs vaak gedeeld worden op Facebook, ben ik bekender geworden. En ik denk dat de redactie Man Bijt Hond de pagina op een gegeven moment is tegengekomen. Zij zijn hier op 18 oktober geweest om te filmen en dit is uitgezonden op 28 november. Ze hebben een interview gedaan en natuurlijk gevraagd naar mijn hobby goochelen. Natuurlijk heb ik even een truc gedaan voor de camera. Vervolgens zijn ze met mij meegegaan naar het Nationaal Goochelweekend in Lunteren. Daar heb ik trucs geleerd van de Belgische goochelaar Danny Luyten. Hij is net als ik close-up goochelaar: hij doet trucs waar mensen met de neus bovenop zitten. Bij feestjes ga ik dan langs tafels en doe bijvoorbeeld kaarttrucs."

"Met nieuwe trucs moet ik veel oefenen. Dat doe ik eerst voor de spiegel. Als ik de truc goed onder de knie heb, laat ik deze aan mijn ouders en andere kennissen zien. Zo kan ik testen of mensen door hebben hoe de truc werkt en of deze geschikt is voor optredens. De beste bewaar ik dan daarvoor. Ik ben ook lid van de goochelclub Duiven. Een keer per maand komen we bij elkaar om een nieuwe truc te leren en te oefenen."

Contact

Mensen kunnen contact opnemen met Sander via sanderoolbekkink@gmail.com of kijk op de Facebookpagina, zoek op Goochelaar Sander.

Meer berichten