Foto:

Midwinterhoorns op Holterberg

Holten - December is in het land. De donkere dagen voor Kerstmis. Overal in Twente, Salland en de Achterhoek klinken de midwinterhoorns. Voor velen de aankondiging van het Christuskind, voor anderen, een schreeuw om licht, een verlangen naar het voorjaar of gewoon, het doorgeven van berichten van boerderij naar boerderij. Misschien voor een enkeling nog het verdrijven van Old Mineke en andere boze geesten.

Op de Holterberg blazen de heren op Kerstavond, al meer dan een kwart eeuw, hun mystieke klanken over de Canadese Begraafplaats, tijdens het ontsteken van de kaarsen.

Iedere zondag van twee tot drie, blazen de hoornblazers hun doordringende tonen over de Plaggenweg. Daar klinken de hoorns op zijn mooist en hoor je de echo versterven over de flanken van de Holterberg. Misschien een idee om eens, met kinderen en kleinkinderen, een wandeling te maken, op één van de mooiste plekken van Overijssel en te luisteren naar die melancholieke klanken, die ons begeleiden naar Kerstfeest, Oud en Nieuw en Drie Koningen. December de maand van "de olde roop".

Meer berichten