De bronzen maquette die op de Bevervoorde staat en waarin te zien is hoe de stad Rijssen er in de middeleeuwen uit heeft gezien binnen de stadswallen.
De bronzen maquette die op de Bevervoorde staat en waarin te zien is hoe de stad Rijssen er in de middeleeuwen uit heeft gezien binnen de stadswallen. (Foto: Joop Voortman)
Rijssens Museum

Rijssens Hanzestad en Omefa op herhaling in het Rijssens Museum

RIJSSEN – Vanwege de aanhoudende vraag naar de Rijssen Hanzestadlezing door Joop Voortman, wordt maandagavond 25 november de Hanzestadlezing nóg een keer gehouden in het Rijssens Museum. Inloop met koffie vanaf 19.15 uur. De lezing start om 19.45 uur. De toegang is gratis, maar voor twee keer koffie of thee met iets erbij wordt een kleine vergoeding gevraagd van 4 euro. Donateurs én mensen die donateur willen worden betalen 3 euro per persoon.

Toeloop
Vanwege de grote toeloop de laatste keer bij de Hanzelezing is het sterk aan te raden om zich op te geven. Dat kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Hanze2. Telefonisch opgeven kan ook: 0548 514 261 en aan de balie van het museum tijdens de openingsuren.

Hanzelezing
Aan de hand van een grote hoeveelheid afbeeldingen gaat Joop Voortman in zijn lezing terug naar het verleden en geeft hij antwoord op de vraag of Rijssen nu een echte Hanzestad geweest is of niet. Over deze vraag is door deskundigen en sceptici jarenlang gestreden. Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum wilde aan die onzekerheid een eind maken en wist twee jaar geleden het gemeentebestuur zo ver te krijgen om de kwestie te onderzoeken. In het jubileumjaar 2018, waarin Rijssen 775 jaar stadsrechten herdacht, kwam onderzoeker Jan Smalbrugge met het verlossende woord.

Voorgekauwd
Het mooie aan Joop Voortmans lezing is dat hij geen voorgekauwde antwoorden geeft op de al jaren levende vragen omtrent Rijssens Hanzelidmaatschap. Voortman draagt eerst de een veelheid aan historische gegevens aan en laat dan zijn gehoor aan het eind van zijn verhandeling zelf de antwoorden geven. Deze interactieve aanpak maakt zijn Hanzelezing van het begin tot het eind uitermate boeiend.

Omefa
Ook pas gestarte beeldpresentatievond over de voormalige Rijssense melkfabriek Omefa krijgt een vervolg op dinsdagavond 12 december. Aanmelden hiervoor is verplicht. Ook dat kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Omefa 12/12. Telefonisch opgeven kan ook: 0548 514 261 en aan de balie van het museum tijdens de openingsuren. Inloop met koffie of thee om 19.00 uur. Start van de presentatie om 19.30 uur. Geen entree maar een kleine vergoeding voor de koffie of thee met iets erbij van 4 euro. Donateurs of wie dit wil worden krijgen korting. De Werkgroep Beeldpresentatie heeft de afgelopen jaren grote successen gehad met de beeldpresentatieavonden die een schat aan herinneringen oproepen bij de bezoekers. Het ontstaan, de gloriejaren en de geleidelijke maatschappelijke veranderingen passeren in beelden de revue.

Botterfebriek
Omefa, in de Rijssense volksmond 't botterfebriek genoemd, bestond eerst van de melk van de toeleverende boeren in Rijssen en omgeving. De melk ging op de boerderij in melkbussen die werden opgehaald door de melkvoarders. Aanvankelijk gebeurde dat met paard en wagen, maar later met de tractor. De ontwikkelingen stonden niet stil en er zijn tijden gekomen dat de bussenmelk naar de melkfabriek in Wierden werd gebracht. In Rijssen legde men zich toe op de productie van koffiemelk, slagroom, melkpoeder voor vooral de buitenlandse markt. Bij de melkfabriek werd een laboratorium gebouwd en een kantoorcomplex aan de Graaf Ottostraat.

Beilen
Uiteindelijk werd de fabriek gesloten en kregen de overblijvende werknemers een baan aangeboden in de Domo-fabriek in het Drentse Beilen. Een flinke groep werknemers is nog jaren naar Beilen gereisd. Ook de Rijssense melkventers, verenigd in de Combia, passeren de revue. Onder hen bekende namen als Dieks van Zwätske (Baan), Andries van de Waldrees (Ligtenberg) en de Moete (Klein Legtenberg), zijn een feest van herkenning.

Meer berichten