Directeur Gerrit Schalk:  Er is een toekomstbestendig REMO, maar dan moet je wel met de tijd mee en aanbieden wat het bedrijfsleven morgen nodig heeft." Foto: REMO
Directeur Gerrit Schalk: Er is een toekomstbestendig REMO, maar dan moet je wel met de tijd mee en aanbieden wat het bedrijfsleven morgen nodig heeft." Foto: REMO (Foto: )

REMO: al 12,5 jaar goed in opleiden

REMO West-Twente bestaat dit jaar 12,5 jaar en viert dat op zaterdag 30 november met een open huis. Iedereen is welkom, van buren tot senioren die eens willen kijken hoe het er nu op hun vakgebied toegaat, familie en vrienden van de leerlingen, ouders met kinderen, kortom iedereen die belangstelling heeft kan die dag van 10.00 tot 15.00 uur terecht aan de Reggesingel 50 in Rijssen. Parkeren kan zowel aan de Reggesingel als op het parkeerterrein achter Lucky.

door Tekst & PR Twente

RIJSSEN - Om dit opleidingscentrum voor techniek van de grond te krijgen sloegen een aantal technische bedrijven, de gemeente Rijssen-Holten en ROC van Twente de handen ineen. REMO West Twente startte in 2007, met de opleidingen Metaalplaatconstructie en Verspanen voor de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) op niveau 2.

"We begonnen met 19 leerlingen en 18 technische bedrijven als lid", vertelt directeur Gerrit Schalk, die eveneens bij de plannen betrokken was.
In 2009 kwamen daar Installatie- en Elektrotechniek bij en in 2011 de opleiding Mechatronica. De opleidingen worden inmiddels aangeboden op de niveaus 2, 3 en 4. Inmiddels zijn er 76 bedrijven lid.

Concept blijkt succes

Schalk: "Onze leerlingen zijn schoolverlaters, 16 à 17 jaar, die een beroep in de techniek willen. Ze krijgen twee dagen theorie en praktijk in dit gebouw aan de Reggesingel en werken drie dagen in een bedrijf hier in de regio. Ze zijn in dienst bij REMO en krijgen een salaris. Ze staan ook ingeschreven bij het ROC van Twente en kunnen daar hun diploma halen."

Het concept blijkt een succes. Op de loonlijst van REMO staan inmiddels 120 leerlingen, afkomstig uit Rijssen-Holten en directe omgeving.

Zij-instromers

Daarnaast kent REMO een grote groep van zo'n 130 zij-instromers, van 20+ tot 50+. Zij komen ook wat verder weg uit de regio, ruwweg uit de circel Hardenberg, Zwolle, Barneveld, Winterswijk. Zij volgen het praktijkdeel van de opleidingen die bij REMO verzorgd worden.

Met name voor de opleiding Mechatronica komen zij-instromers naar Rijssen. "We hebben de modernste machines hiervoor ter beschikking gekregen door het bedrijfsleven", vertelt Schalk. De zij-instromers volgen zowel overdag als 's avonds lessen.

Nieuwe modules

Stilstaan is voor het opleidingscentrum geen optie. Nieuwe uitdagingen in de vorm van nieuwe opleidingsmodules zijn in de maak. Schalk: "Vanaf augustus 2020 willen we modules aanbieden, waar drie keer per jaar mee gestart kan worden. Medewerkers, die een bepaalde bedrijfskennis missen en niet helemaal meer meekomen binnen de eigen organisatie, kunnen modules volgen van 10 tot 15 weken, om zich in een korte periode die ontbrekende kennis eigen te maken." Modules zijn er onder andere voor robotica, machineveiligheid, warmtepompen en zonnepanelen.

REMO: op naar de vijfentwintig jaar? "Zeker. Er is een toekomstbestendig REMO, maar dan moet je wel met de tijd mee en aanbieden wat het bedrijfsleven morgen nodig heeft. Bij REMO doen we dat", aldus Gerrit Schalk.

www.remo-wt.nl

Pilot Innovatica

Samen met het ROC van Twente verzorgt REMO een pilot, een driejarige opleiding Innovatica over duurzaamheid en energietransitie. Deze opleiding wordt gegeven in zes modules, voor de eigen leerlingen, voor zij-instromers en voor bijscholing van personeel.

Open huis

REMO houdt op zaterdag 30 november een speciaal jubileum open huis aan de Reggesingel 50. Iedereen is welkom. Er zijn in verband met de veiligheid geen machines in bedrijf, maar er draait wel een aantal beveiligde robots. Voor de bezoekers is er een warme hap in de vorm van hamburger en patat, er is koffie en fris.

Meer berichten