Roland Cornelissen: "Het wethouderschap heeft mij enorm veel inzicht gegeven van wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Ik heb bedrijven gezien waarvan ik niet eens wist dat ze in onze gemeente gevestigd waren."
Roland Cornelissen: "Het wethouderschap heeft mij enorm veel inzicht gegeven van wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Ik heb bedrijven gezien waarvan ik niet eens wist dat ze in onze gemeente gevestigd waren." (Foto: )
Gemeente/ Politiek

Roland Cornelissen: 'Je moet er met elkaar voor gaan'

Roland Cornelissen neemt op 5 maart 2020 afscheid als wethouder. Cornelisse had al aangegeven te stoppen na deze periode, maar de ontwikkelingen binnen het familiebedrijf hebben deze keuze versneld. "Wel met een dubbel gevoel, want ik vond het werk als wethouder ook erg leuk." Hij treedt in maart af zodat hij nog een aantal lopende dossiers kan afronden. Hij is dan zes jaar wethouder geweest. CDA-er Erik Wessels volgt hem als wethouder op.

door Tekst & PR Twente

Rijssen/Holten - Ooit was Roland Cornelissen op een bijeenkomst van ondernemers. "Er werd de dag door flink geklaagd over de politiek. Aan het eind van de dag stond een bestuurslid op en vroeg aan de aanwezigen wie er lid was van een politieke partij. Bijna niemand. Niet klagen achteraf, maar aan de voorkant meepraten, was het advies van die bestuurder."

Voor Cornelissen was dat een eyeopener.

Hij ging de programma's na van de lokale politieke partijen in de gemeente. De lichte voorkeur die hij toen al had voor het CDA werd bevestigd en hij werd lid in 2005. Rond verkiezingstijd posters plakken en paaltjes planten in tuinen: Cornelissen was er bij.
Al vrij snel kwam de vraag vanuit de fractie om eens mee te lopen, te kijken of politiek iets voor hem was. Het trok hem. Hij ging de CDA Kaderschool doen waarbij allerlei aspecten die met politiek te maken hebben aan de orde kwamen. In 2007 kwam hij in de schaduwfractie: "Dan mag je ook meepraten over allerlei onderwerpen, zaken die in je eigen omgeving speelden. En stukken lezen in de leeskamer van het gemeentehuis, waar ik een sleutel van kreeg. Ik vond het bijzonder."

Raadslid werd hij in 2010. Hij ervoer wat mensen merken van politieke kwesties. "Ik had sport in mijn portefeuille en was toen vooral bezig om extra middelen voor de investeringsregeling sport vrij te maken, echt een belangrijk item. In die periode speelde ook het weghalen van de paaltjes op de Kalfstermanweide, veel minder belangrijk, maar wel zichtbaar. Het weghalen van die paaltjes, dát herinneren mensen zich."

Vier jaar later werd hij wethouder, opvolger van Ab Stegeman.
"Zelf had ik niet het idee dat ik wethouder zou willen worden, maar toen vanuit de fractie gezocht werd naar een opvolger van Ab en mij de vraag gesteld werd, heb ik toch ja gezegd. Je weet: wethouder is een dynamisch vak. Je weet ook dat je 's avonds vaak weg bent. We hebben thuis alles op de rij gezet en besloten er voor te gaan. En ik heb er geen moment spijt van."
Gekscherend en realistisch: "Je bent ineens een publiek figuur met een arbeidsconctract dat elke maand af kan lopen want je hebt elke maand een vergadering met de raad."

Op de kamer van Cornelissen is duidelijk dat deze wethouder uit Holten komt. Aan de muur een foto van een herdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten. Aan de andere wand een decoratie die lijkt op vage vliegende vogels maar bij nader inzien een kunstzinnige foto van zwemmers tijdens de Triathlon Holten blijkt te zijn. Maar ook een luchtfoto van de bouw in de gemeente: Cornelissen is ook bouwwethouder.

Met veel plezier vervulde hij zijn taak als wethouder. "Ik had een redelijk goed beeld van wat het werk inhield. Het heeft mij enorm veel inzicht gegeven van wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Ik heb bedrijven gezien waarvan ik niet eens wist dat ze in onze gemeente gevestigd waren. Maar ook de rol van vrijwilligers: het lijkt bijna vanzelfsprekend dat zoveel mensen zich inzetten voor alelrlei zaken, maar dat is het niet."

"Of het wethouder zijn me veranderd heeft? Ongetwijfeld. Alleen al dat dingen heel anders gaan dan je gewend was. Voor mij was het dat je een plan hebt, je denkt er even over en de volgende dag ga je ermee aan de slag. Dat is bij je rol als wethouder compleet anders: zaken komen vanuit het collectief, je hebt met voorstellen vanuit de organisatie te maken, daar moet draagvlak voor komen en iedereen kan daar wat van vinden. Als je vandaag iets bedenkt kun je echt morgen niet aan de slag. Je hebt daar als wethouder een heel andere rol in en ik vind het bijzonder om dat aspect mee te maken, inzicht te krijgen hoe zaken gaan in overheidsland. Wat mij in Rijssen-Holten aanspreekt is dat het een ondernemende gemeente is met korte lijnen naar ondernemers en inwoners. Er is een prettig politiek klimaat hier en dat heb je nodig als je iets wilt bereiken, dan moet je er met elkaar voor gaan."

"We hebben samen veel mooie projecten mogen doen. Van zwembad, woningbouw, herontwikkeling van de centra, Masterplan Oosterhof, Sallandse Heuvelrug, Enkcoterrein. Allemaal erg mooi en die gaan nu in uitvoering en over een paar jaar gaan we de resultaten echt zien. Maar niet alles kan en soms moet je mensen ook teleurstellen. Dat hoort erbij en dat is niet altijd leuk."
"Wat ik nog graag had willen realiseren? Nog zoveel, maar er moet ook nog wat overblijven voor mijn opvolger."

Cornelissen gaat vanaf maart volop aan de slag in het familiebedrijf Locohippo, een bedrijf dat draaiboeken maakt voor spannende en stoere kinderfeestjes die thuis gevierd kunnen worden. "Mijn vrouw Marjan is ruim twee jaar geleden hiermee definitief gestart. Inmiddels leveren we aan vijf landen en hebben we zeven medewerkers. Ik ga me bezighouden met product- en conceptontwikkeling en zal mij richten op de buitenlandse markten." Bang dat hij spijt van zijn beslissing krijgt is hij niet. "Iets niet doen, een uitdaging uit de weg gaan, daar zou ik spijt van kunnen krijgen."

Meer berichten