Quilt-lerares Laura Strating vertelt over de levenswijze van de Amish.
Quilt-lerares Laura Strating vertelt over de levenswijze van de Amish. (Foto: )
Rijssens Museum

Quilt-lerares Laura Strating vertelt over de levenswijze van de Amish

Laura Strating-Janssens uit Diever verzorgt donderdagavond 14 november een lezing over leven en quilten bij de Amish in het Rijssens Museum.

RIJSSEN – Inloop met koffie vanaf 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur. In verband met het beperkte aantal zitplaatsen is het verstandig om vooraf te reserveren. Dat kan per mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Quiltlezing. Reserveren kan ook aan de balie van het museum aan de Kasteellaan 1B of telefonisch 0548 514 261. Toegang is gratis. Wel wordt voor koffie/thee met iets erbij een kleine bijdrage van 4 euro gevraagd. Donateurs of toekomstige donateurs van het Rijssens Museum krijgen korting.

Amish-reizen

Strating is quiltlerares, reisleidster van Amish-reizen. Ze woont in Diever waar ze een bed-and-breakfast/groepsaccommodatie runt. De titel van haar lezing is "Amish: levenswijze in beeld" en is gebaseerd op de tientallen bezoeken die Strating bracht aan deze Amerikaanse bevolkingsgroep die alle technologische ontwikkeling opzettelijk aan zich voorbij laat gaan. Het is dan ook geen wonder dat met name het quilten, waarbij stoffen op nuttige en vooral ook kunstzinnige wijze worden hergebruikt, bij de Amish een hoge vlucht heeft genomen. Na de lezing is er gelegenheid onder leiding van Laura Strating een bezoek te brengen aan quiltexpositie Mooi Lapwerk in Kasteel de Oosterhof. Wie alvast wat meer wil weten van Laura Strating kan een kijkje nemen op haar website. Van de vele reizen die zij inmiddels naar de Amish organiseerde staan blogs op haar website www.laurasquiltatelier.nl/blog . In de zoekfunctie invullen: Amish.

De quilt, waarvan er in de Oosterhof vele te zien zijn van de Rijssense Lady's of Quilt, heeft een boeiende oorsprong. Eigenlijk is het een doorgestikte deken bestaande uit enkele lagen stof die op elkaar worden genaaid om de deken te krijgen die moet beschermen tegen de kou. De versieringen waren in eerste instantie simpel, maar gaandeweg werd het een ware kunst.

Meer berichten