Het bestuur van Opgewekt Rijssen, van links naar rechts: Raoul Teeuwen, Henk Roosink, Gerwi Engberts, Corine Teeuwen en Gerard Bakker. Op de foto ontbreekt bestuurslid Jan Altena. Eigen foto
Het bestuur van Opgewekt Rijssen, van links naar rechts: Raoul Teeuwen, Henk Roosink, Gerwi Engberts, Corine Teeuwen en Gerard Bakker. Op de foto ontbreekt bestuurslid Jan Altena. Eigen foto (Foto: )

Opgewekt Rijssen sluit eerste dak aan

Circa honderd eigenaren vierden zaterdagmiddag, samen met vertegenwoordigers van provincie en gemeente, de oplevering van 'hun' dak met 3.000 zonnepanelen. Er waren toespraken en video's, met hapjes en drankjes van sponsoren. Opgewekt Rijssen komt op st(r)oom!

Door Tekst & PR Twente

RIJSSEN - Lezers die wonen in één van de volgende postcodes: 7441 Nijverdal, 7451 Holten, 7461, 7462, 7463 Rijssen, 7466 Zuna en 7475 Markelo kunnen lid worden van de Coöperatie Opgewekt Rijssen. Het eerste zonnepanelendak is 'af', het tweede is in de maak. Wat biedt zo'n lidmaatschap? Bestuurslid Raoul Teeuwen beantwoordt een aantal vragen.

Het eerste dak is 'geopend'. Hoe was het feest?

"Leuk! Je merkt dat onze leden trots zijn op wat we samen hebben gerealiseerd. We wilden de opening van ons eerste dak niet ongemerkt voorbij laten gaan. Aan de andere kant willen we zo min mogelijk geld uitgeven. We hebben het dus bescheiden gevierd."

Waren er ook belangstellende niet-leden aanwezig?

"Er waren vooral leden, maar er waren ook wat 'nog-niet-leden', zoals ik ze graag noem. We hebben niet geprobeerd die daar ter plekke lid te maken: we houden niet van een agressieve werving. Naderhand weet je nooit waarom een nieuw lid, lid is geworden. Vaak is dat een combinatie van dingen."

Er is gestart met een tweede dak: hoeveel leden zijn daar nog voor nodig?

"We hebben nog minder dan 50 leden nodig om ook het dak van Leverink vol te leggen. Enexis verwacht medio februari 2020 de aansluiting gerealiseerd te hebben. Het is onze bedoeling dan ook met de productie te starten. We gaan er van uit dat zich daarvoor dan voldoende leden aangemeld hebben."

Zijn er eigenaren die hun bedrijfsdak ter beschikking stellen?

"Op dit moment hebben we nog geen zekerheid over een derde of vierde dak. Een aantal geïnteresseerde dakeigenaren is afgevallen, bijvoorbeeld omdat hun dak niet sterk genoeg bleek om panelen op te leggen. Dus als er nog iemand werkt bij een bedrijf met een groot dak in Holten of Rijssen: laat je werkgever even contact opnemen, dan rekenen we graag door hoe financieel interessant het is om je dak te laten beleggen met zonnepanelen."

Er zit nog een Bouwbestuur?

"De Algemene Ledenvergadering waarop een bestuur wordt gekozen moet binnen zes maanden na afloop van een boekjaar worden gehouden, en dat loopt tot 31 december. We hebben nog geen datum geprikt, maar hij zal dus voor eind juni 2020 plaatsvinden."

Wat is een veelgestelde vraag?

"Een veelgestelde vraag is of je er 15 jaar 'aan vast zit'. We vertellen dan dat je inderdaad 15 jaar korting krijgt. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat je minder korting krijgt dan we nu denken. Maar je hebt altijd voordeel, dus waarom zou je niet mee doen? Het kost je niets..."
"Onze coöperatie is tenslotte 'goed voor de wereld' (we zorgen voor meer duurzame energie), en we doen het lokaal met leden in Rijssen en Holten, die ook zeggenschap hebben over eventuele winsten... Veel andere vragen en antwoorden zijn te vinden op onze website."

www.opgewektrijssen.nl

 

Informatie-avond

Opgewekt Rijssen houdt op 28 november in het kantoor van de Rabobank een informatie-avond. Bestuursleden en adviseur verzorgen korte presentaties. Daarna is er tijd voor vragen. Aanvang 19.00 uur. Aanmelden is nodig en kan op www.opgewektrijssen.nl/bijeenkomst.

Coöperatie Opgewekt Rijssen 

Coöperatie Opgewekt Rijssen is een vrijwilligersorganisatie. Een coöperatie is ook een vereniging met een economisch doel, in dit geval is dat het opwekken van stroom. Een coöperatie heeft leden, die samen in een Algemene Ledenvergadering besluiten nemen.

Meer berichten