Meesterkok Erik de Mönnink geconcentreerd aan het werk in de keuken van De Swarte Ruijter. (Foto: De Swarte Ruijter)
Meesterkok Erik de Mönnink geconcentreerd aan het werk in de keuken van De Swarte Ruijter. (Foto: De Swarte Ruijter) (Foto: )

De Swarte Ruijter stijgt in Top 100

Restaurant De Swarte Ruijter in Holten staat opnieuw in de Lekker 500, de lijst van beste restaurants in Nederland. Het Holtense restaurant stijgt zelfs drie plekken ten opzichte van vorig jaar: van 95 naar 92.

Door Tekst & PR Twente

HOLTEN - Het restaurant aan de voet van de Holterberg wordt al veel langer genoemd in de Lekker 500. Zes jaar geleden kwam het voor het eerst de Top 100 binnen, op nummer 96. Dit jaar staat De Swarte Ruijter op de 92e plaats.

"Wanneer de rapporteurs zijn geweest? Dat weten we niet. De rapporteurs reserveren als iedere andere gast en rekenen af als iedere andere gast. We hebben geen idee wie het zouden kunnen zijn", vertelt Esther de Mönnik, gastvrouw van De Swarte Ruijter. Haar man Erik zwaait de scepter in de keuken. Het echtpaar nam vijftien jaar geleden het restaurant over.

Volgens Esther is vooral de totaalbeleving belangrijk bij het toekennen van de waardering. "De meeste aandacht gaat uit naar de culinaire keuken, maar ook de sfeer, de gastvrijheid, of je als gast lekker zit, het telt allemaal mee."

Op de kaart van het restaurant verschijnen om de paar weken een aantal nieuwe gerechten. "Die gerechten zijn sterk afhankelijk van het seizoen. En nu is dat vooral wild: wilde eend, damhert, we hebben een mooi wildseizoen."
Steeds met iets nieuws komen: hoe blijf je geïnspireerd? Esther: "Erik krijgt bij echt van alles inspiratie. Al wandelend in het bos. In een Frans campingrestaurantje waar we een dressing met tijm en kokos krijgen, een smaakcombinatie die hij weer verwerkt in zijn eigen ideeën. Soms heeft hij knolselderij in de hand en dan komt er ook wel iets. Hij zit niet verlegen om inspiratie."

"We zijn zeker blij met de stijging naar plek 92. Dat is positief nieuws in een gids die door consumenten gelezen wordt. Maar we zijn met het behalen van prijzen niet zo heel erg bezig. We zijn heel erg van 'doe maar gewoon'. Constante kwaliteit leveren, plezier in je werk hebben en dat uitstralen én tevreden gasten hebben, dat is het belangrijkste."

Restaurantgids Lekker 500

De Lekker 500 geldt als een van de toonaangevende restaurantgidsen van Nederland.
In de lijst van honderd beste restaurants staat ook De Swarte Ruijter in Holten.
Lekker heeft het afgelopen jaar 750 restaurants laten bezoeken door 55 rapporteurs. Sommige restaurants zijn vier keer bezocht, waaronder de top 100. Zaken uit de top 100 krijgen in elk geval twee bezoeken.

Meer berichten