Geslaagd concert Holtens Gemengd Koor

Holten - Het Holtens Gemengd Koor kan terugkijken op een geslaagd concert. Samen met mezzosopraan Valeria Boermistrova en organist Jan Willem Jansen werd een gevarieerd programma ten gehore gebracht.

Terwijl buiten op Smidsbelt de lopers voor de tocht Diepe Hel zich warm liepen, zette het HGK in de Dorpskerk onder leiding van dirigent Henk Linker het Geistliches Lied van Mendelssohn Bartholdy in.

Het lied klonk ingetogen, eindigend in het gebed "nimmer mehr". Daarop volgde het gedragen gezongen Deines Kind's Gebet erhore van dezelfde componist uit de 19e eeuw. Het koor, voor de gelegenheid uitgebreid met gastzangers uit Goor en dochters van diverse koorleden tot ongeveer 50 stemmen, gaf daarmee een mooie, rustige start aan haar concert. Jan Willem Jansen bracht vervolgens met zijn vlotte spel in een sonate van Mendelssohn Bartholdy een overgang in het karakter van concert. Het koor, begeleid op het orgel, volgde met de eigentijdse Missa Brevis van de componist Jacob de Haan. Na het Kyrie volgde het uitbundige Gloria, mooi vol gezongen door het koor. Na het prijzende Sanctus (Heilige) en Benedictus (Gezegende) volgde het passend kalm en biddend gezongen Agnus Dei (Lam Gods, geef ons vrede). Met dit moeilijke hoofdonderdeel in het concert gaf het koor aan waar zij toe in staat is: haar publiek meenemen in muzikale belevingen. Het publiek gaf blijk van haar waardering door een enthousiast applaus.

Valeria Boermistrova bracht daarna drie Russische liederen ten gehore, begeleid door Henk Linker op de piano. Herfstlied, Romance en Gemaskerd Bal; de verschillende emoties waren voelbaar voor het publiek. Deze onderbreking gaf het koor even rust om daarna aan te zetten voor drie bekendere liederen: het Laudate Dominum van Mozart, De Profundis van Von Gluck en het Ave Verum van Elgar. Vooral het Laudate Dominum sprak zeer aan; mooi melodieus gezongen. In het De Profundis waren het vooral de bassen, die met hun diepe, sonore stemmen vorm gaven aan het verzoek om genade. Het mooi gezongen Ave Verum klonk echt als een warme, openhartige groet.

Daarna was het weer de beurt aan Jan Willem Jansen. Met twee 18e eeuwse stukken lied hij de mogelijkheden van het gerestaureerde orgel in de Dorpskerk horen. Alsof de voorgaande geestelijke liederen hun uitwerking hadden gekregen, klonk het Fantasia e Fuga a 4 van Carl P.E. Bach krachtig en levendig, het tempo en de volheid van het leven ten gehore brengend. Het Variations van Johan C.F. Bach dat volgde was licht en speels; een bekend thema (Ah! Vous dirai-je maman, ofwel: Altijd is Kortjakje ziek) werd in vele variaties herhaald. Het orgelspel maakte dat voor het eerst deze avond op de gezichten van de koorleden een glimlach verscheen. Het koor leek ook te gaan genieten van de kracht van muziek en van haar eigen concert. Dat maakte dat het slotlied Was Gott tut das ist Wohlgetan (Pachebel)ook echt als een danklied klonk, ontspannen, vol. Nog één keer liet het koor, in een soort wissellied met zes coupletten, haar rijkdom in stemmen horen.

Meer berichten