Deelnemers aan de historische operette ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Rijssen, nu ruim 25 jaar geleden. (Foto: Erfgoed Rijssen-Holten)
Deelnemers aan de historische operette ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Rijssen, nu ruim 25 jaar geleden. (Foto: Erfgoed Rijssen-Holten) (Foto: Erfgoed Rijssen-Holten)

Namen bij oude foto's zijn belangrijk

door Rijssens Museum

Probeer oude fotoalbums zo veel mogelijk van namen te voorzien als ze in worden geleverd bij het Rijssens Museum. Deze oproep doen de vrijwilligers van het Rijssens Museum die het beeldarchief bijhouden voor de website Erfgoed Rijssen-Holten. Hoe meer namen bekend zijn van de mensen op de foto's, hoe meer aanknopingspunten er zijn om een goede beschrijving te geven bij de foto's die op de website Erfgoed Rijssen-Holten komen te staan.

RIJSSEN - In de praktijk komt het geregeld voor dat mensen oude foto's en zelfs hele albums inleveren op het Rijssens Museum. "We zijn daar altijd heel blij mee," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Vaak zeggen ze erbij: anders gooien we ze toch weg. Dan zeggen wij altijd: breng ze maar, want beeldmateriaal weggooien is wel het laatste wat je moet doen. Wat weg is, komt nooit terug én heel vaak weet je dan zelfs niet meer dat het definitief weg is."

Zorgvuldige procedure
De procedure die bij het Rijssens Museum gevolgd wordt is zeer zorgvuldig. "Als mensen hun foto's schenken aan het museum, dan gaan ze naar onze screengroep. Zij bekijken de foto's en beoordelen of ze geschikt zijn om te scannen, te bewaren en op de website te zetten. In sommige gevallen gaan de gescande foto's terug naar de eigenaar. In andere gevallen worden de originelen geregistreerd en bewaard in speciale dozen en daarnaast worden foto's op de website Erfgoed Rijssen-Holten gezet én van een datering en beschrijving voorzien. Daar hebben de bezoekers van de website het meeste aan."

Achterhalen
Toch komt het nogal eens voor dat mensen bij een verhuizing of het leegmaken van een ouderlijke woning albums tegenkomen met portretten die ze zelf niet kunnen plaatsen. "Ook via de kringloopwinkels worden nogal eens albums bij het museum gebracht, waarvan niemand weet wie erin staat. In dat geval is een ongelofelijk karwei om nog iets te achterhalen van informatie die bij de foto's past.

Aanknopingspunten
En daarom doen onze mensen ook de oproep: doe een album niet bij het grof vuil, maar lever hem in met zo veel mogelijk namen en gegevens erbij. Neem de moeite nog heel even de familie te raadplegen of daar ook mensen zijn die één of meer personen kennen die op de portretten staan. Dan hebben we op het museum tenminste nog enige aanknopingspunten om er achter te komen over wie de foto's gaan."

Voor altijd buiten beeld
Soms ontbreekt bij de foto's iedere aanwijzing en dat kan ertoe leiden dat beeldmateriaal betekenisloos in het archief verdwijnt. "Onlangs kwam er een album binnen waarin alleen maar plaatjes stonden. Uit een toevallige brief die in het album lag, kon achterhaald worden in welke richting gezocht kon worden. De opnames waren niet geschikt voor de website, maar het album is wel opgestuurd naar de instantie die zich met die beelden bezighoudt.
In dat geval is het dus goed afgelopen, maar voor hetzelfde geld is zo'n fotoverzameling letterlijk voor altijd buiten beeld."

Meer berichten