'Wereldtijdpad heeft het verleden aan de kant gezet’

door Jolien van Gaalen  / Van Gaalen Media

Een berg zand op het podium met daarin een schep die is gebruikt bij plaatsing van de eerste jaarpaal. Opvallende rekwisieten bij het jubileumfeestje van het tienjarige Wereldtijdpad in het Kulturhus Holten op zaterdag 12 oktober. "In april 1997 is het idee voor het Wereldtijdpad ontstaan", vertelt secretaris Floor Looy tijdens zijn toespraak. "Wij dachten destijds dat de eerste in dat jaar al geplaatst konden worden. Maar zou het nog tien jaar duren voordat de eerste paal een plek kreeg, in september 2007 in Rijssen. Inmiddels heeft het Wereldtijdpad het verleden aan de kant gezet, letterlijk."

HOLTEN -  Voorzitter Willem van Rappard roemde de gemeente, maar vooral de vrijwilligers: "Zonder hen was het Wereldtijdpad niet mogelijk geweest. Het Wereldtijdpad is een opening naar het verleden om het heden beter te begrijpen." Ook aanwezig was schrijfster en columniste Nelleke Noordervliet, lid Comité van Aanbeveling Wereldtijdpad.  "Een verhaal maakt een thuis en geschiedenis bestaat uit verhalen. Het Wereldtijdpad levert een veelzeggende bijdrage aan deze vertelling. Het is een verhaal dat we samen vertellen en een pad dat we samen lopen."

Leermoment
Keizer Augustus van het Romeinse Rijk (63 voor Christus – 14 na Christus) maakte een onverwachte entree. Naar eigen zeggen was hij even uit hiernamaals teruggekomen om bij dit jubileumfeestje te kunnen zijn. "Het Wereldtijdpad bestaat tien jaar. Als heerser van een 1000-jarig rijk is dat natuurlijk niks, maar toch mooi. Wees er zuinig op: laten we hopen dat er 1000 jaar nog een Wereldtijdpad is, want dit bestaat nergens anders. En geschiedenis is een belangrijk leermoment voor de toekomst."

Pareltje
Onder het mom 'geschiedenis, daar zit muziek in' is voor de gelegenheid een optreden van het Klein Wereldtijdpad-orkest, bestaande uit Gerjanne Dannenberg, Aron Bouwhuis en Rosalie Ligterink.
Namens de gemeente Rijssen-Holten was wethouder Ben Beens aanwezig. "Een mooier voorbeeld van samenwerking op het gebied van cultuurhistorie en toerisme kan ik niet bedenken. Het Wereldtijdpad is een pareltje in onze gemeente. Het overbrugt 2000 jaar en verbindt Rijssen en Holten met elkaar.  Uniek zijn ook de kunstjaarpalen hier in Holten, waarbij ook jonge kunstenaars uitgedaagd om een jaarpaal te maken. Ga vooral door met verbinden."

Toekomst
Hoewel het Wereldtijdpad voornamelijk om het verleden draait, wordt er ook naar de toekomst gekeken. Floor: "We willen graag het aantal themawandelingen uitbreiden. Ook samenwerken met de Oudheidkamer Holten, Rijssens Museum en Canadese Begraafplaats staat op ons wensenlijstje.  Daarnaast zijn we op zoek naar nieuwe opslagruimte, want Staatsbosbeheer heeft de ruimte zelf nodig." 

Tegenstelling
Tenslotte is de jaarpaal 2018 onthuld, die is ontworpen door kunstenaar Harro van Aalderen en geproduceerd door Ivo Wewer. De gloednieuwe toevoeging aan het Wereldtijdpad is onthuld door Floor Looy en Nelleke Noordervliet. "De vaasvorm komt vaak terug in mijn werk", aldus kunstenaar Harro van Aalderen. "Met dit kunstwerk wil ik een tegenstelling weergeven tussen het tijdloze van de vaas en het tijdelijke van de gebeurtenissen op de paal aangeven. Met de kantelende vazen wil ik beweging suggereren.  Het is een uitgesproken vorm, maar met weinig ruis, zodat toeschouwers hier hun eigen invulling aan kunnen geven.  Ik had willen zeggen dat ik hoop dat er nog veel kunstjaarpalen bijkomen, maar dit blijkt de laatste te zijn. Maar het is mooi dat kunst wordt betrokken bij het Wereldtijdpad."

Meer berichten