Na het bekijken van de film was het tijd om samen te proosten. (Foto: Van Gaalen Media)
Na het bekijken van de film was het tijd om samen te proosten. (Foto: Van Gaalen Media)

'Samen cultuurhistorie beter uitdragen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

In een knusse setting de nieuwe promotiefilm 'Voor de wind' bekijken, dat gebeurde dinsdag 8 oktober bij de Pelmolen in Rijssen. De film is het resultaat van een samenwerking tussen de Regionale Stichting Enterse Zomp en Stichting Pelmolen Rijssen. De gemeente Rijssen-Holten heeft subsidie beschikbaar gesteld.

RIJSSEN – "Dank aan de Cultuur Advies Raad die ons financieel heeft ondersteund, waardoor het mogelijk werd deze promotiefilm te maken," zegt Marinus Waanders bij de presentatie. "Goed dat de gemeente subsidie beschikbaar stelt als ondersteuning van goede ideeën, die anders misschien niet van de grond zouden komen. Mooi dat de gemeente op deze manier aandacht heeft voor de historie en de cultuur van Rijssen. En we willen graag laten zien hoe we dit geld besteed hebben."

Samenwerking
"Vanuit cultureel en historisch opzicht is het geweldig dat sinds 1985 de Pelmolen en Enterse Zomp weer als vanouds samen optrekken. Ook toeristisch gezien een prima combinatie met veel bezoekers aan de molen en vele vaartochten met de zomp. In breder verband werken wij ook samen met het Rijssens Museum, Rijssens Leemspoor en het Parkgebouw. Samen zijn we sterker en samen kunnen we beter de cultuurhistorie van Rijssen uitdragen."

Gouden Bolnpeter
De ludieke presentatie van de promotiefilm was in handen van Henk ter Horst. "Welkom bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. Jullie dachten dat hier jullie kwamen voor de promotiefilm, maar wij hadden bussen geregeld naar Tuschinski Amsterdam. Maar helaas: het is afgelast, vanwege het stikstofprobleem mag niks meer. Daarom zijn we uitgeweken naar deze mooie locatie. Maar is er nog een probleem: Marianne Thieme van Partij voor de Dieren heeft problemen met de term Gouden Kalveren. Daarom reiken we vanavond onze eigen Gouden Bolnpeters uit." Voorzitters van Regionale Stichting Enterse Zomp en Stichting Pelmolen, Gerrit Velten en Gerrit ter Horst, kregen beiden een exemplaar uitgereikt. "De Gouden Bolnpeter voor beste camerawerk gaat naar Paul Wassink, die helaas niet aanwezig kon zijn. En dan is het tijd voor de categorie 'beste acteur', waarvoor Alwin Schoemaker, Doc Reichert en Lourens Lanzing zijn genomineerd." Enkele momenten later reikt Henk ter Horst de prijs uit aan de jonge acteur in spe, Lourens.

Daarna was het woord aan wethouder Ben Beens: "De samenwerking tussen organisaties is geweldig mooi om te zien. En ik begreep dat er nog meer organisaties aansluiten, dat is prachtig. Ik heb genoten van het optreden van de presentatoren en de film, het is mooi geworden."

Sandra Hofmeier: "We zijn blij dat we als Cultuur Advies Raad positief hebben geadviseerd. De film is een mooie weergave van het cultuurhistorisch landschap, de molen en de zomp."

Meer berichten