Het bestuur, van links naar rechts: Miny Stoevenbelt, Anton Klein Twennaar, Anja Kettelarij, Gerdie Lenderink, Irma Coster, Han Bruijn en Agnes van Wieringen. (Foto: Buurtvereniging Beuseberg)
Het bestuur, van links naar rechts: Miny Stoevenbelt, Anton Klein Twennaar, Anja Kettelarij, Gerdie Lenderink, Irma Coster, Han Bruijn en Agnes van Wieringen. (Foto: Buurtvereniging Beuseberg) (Foto: Buurtvereniging Beuseberg)

'Diversiteit is kracht van onze vereniging'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Twee mooie mijlpalen voor de Buurtvereniging Beuseberg. Naast het 25-jarig bestaan heeft de vereniging Bjorn Lohuis mogen verwelkomen als het 500ste lid. "Dat is wel bijzonder en daar zijn wij als buurtvereniging trots op," vertelt voorzitter Anton Klein Twennaar. "Het jubileum is eerder dit jaar al gevierd diverse activiteiten, waaronder een belevingsdag gevolgd door een redneck-party. Maar er staan nog meer evenementen op het programma."

HOLTEN – "De buurtvereniging Beuseberg is 25 jaar geleden ontstaan naar aanleiding van een buurtfeest. Voor de organisatie daarvan was een rechtsvorm nodig en daarom is de buurtvereniging opgericht. Sindsdien zijn er veel activiteiten ontplooid in en voor de buurt. Ook doen wij mee aan activiteiten die plaatsvinden in de gemeenschap, denk bijvoorbeeld aan carnaval en het paasvuur, maar ook touwtrekwedstrijden.

In totaal houdt de buurtvereniging jaarlijks rond de twaalf evenementen. "Zo is er het voorjaarsfeest rond de langste dag, toneel, vissen, fietstocht en sport & spel bij Beuseberg in Beweging. In principe kunnen alle 500 leden gevraagd worden als vrijwilliger. Het gros van de leden is ook vrijwilliger. Maar zij zijn tot niets verplicht. Als iemand het leuk vindt om te helpen bij een evenement van onze vereniging kan dat, maar het is geen verplichting. Ook van buiten de buurtvereniging zijn veel mensen actief, daar zijn wij heel blij mee. Via vrienden zijn zij betrokken geraakt: dan gaan ze een keer mee en dan rollen zij er zo in. Voor de verschillende activiteiten zijn er commissies. Voor het paasvuur bijvoorbeeld zijn er jongens en meiden van 14 of 15 jaar die dit helemaal regelen, ook de contacten met de gemeente. Dat is wel knap op die leeftijd."

Dit jaar staan er nog diverse activiteiten op het programma. "Er is een dropping op 1 november, een kinderspeelmiddag en natuurlijk het Sinterklaasfeest." Belangstellenden voor de dropping worden verzocht zich voor dinsdag 15 oktober op te geven. Meer informatie hierover is te vinden op de website.

Saamhorigheid
De kracht van de buurtvereniging zit volgens Anton met name in de saamhorigheid en de diversiteit. "Iedereen wordt bij ons in waarde gelaten en we respecteren elkaar. Ook het plezier bij evenementen is belangrijk. Je maakt een praatje met anderen tijdens bijvoorbeeld de carnavalsoptocht. Het ene moment sta je met een metselaar te kletsen, het volgende met een eigenaar van een bedrijf of een boer. Die diversiteit is hartstikke mooi."

De jeugd wordt ook betrokken bij de vereniging. "We houden evenementen voor jong en oud. Daarnaast proberen we jeugd te blijven stimuleren om mee te denken over evenementen onder het motto 'een goed idee is altijd welkom'. Bij onze buurtvereniging is het makkelijk om mensen te vinden die willen helpen. Ik hoor wel eens dat bij sommige verenigingen iemand vijftien jaar bestuurslid is. Dat is bij ons niet zo: we kunnen altijd wel mensen vinden voor het bestuur, commissies en vrijwilligersteam."

Eer
Anton is inmiddels al zeven jaar voorzitter en doet dit met veel plezier. "Destijds ben ik gevraagd door het bestuur en het is een hele eer om dit te mogen doen. Op papier heeft de voorzitter het meeste werk, maar in de praktijk is dat de secretaris. Maar wij doen dit als bestuur echt gewoon samen, met zijn zevenen." Het mooiste vindt Anton de onthulling van de boom op de jubileumdag midden mei. "Dat was het moment waarop iedereen samen is gekomen. Uit alle hoeken en gaten zijn mensen naar de onthulling gekomen, zowel jong als oud. Dat was echt geweldig! En dat we nu 500 leden hebben is ook hartstikke mooi."

Kijk voor meer informatie over de Buurtvereniging Beuseberg en activiteiten op de website

Meer berichten