Dien Harbers (links) bracht The Lady’s of Quilts de fijne kneepjes van het quilten bij. Rechts van haar zit haar zus Reintje van Losser-Harbers bij de opening van de expositie. (Foto: Jan Joost)
Dien Harbers (links) bracht The Lady’s of Quilts de fijne kneepjes van het quilten bij. Rechts van haar zit haar zus Reintje van Losser-Harbers bij de opening van de expositie. (Foto: Jan Joost) (Foto: Jan Joost)

'Daar leer je echt het meeste van'

door Rijssens Museum

De Rijssense dames die momenteel hun quilts exposeren op het Rijssens Museum kregen allemaal de fijne kneepjes van het quilten bijgebracht door Dien Harbers. Samen met haar zus, Reintje van Losser-Harbers, woonde zij de opening van de grote quiltexpositie bij.

RIJSSEN - Een groot gezelschap quilters met aanhang was bij de opening van de expositie Mooi Lapwerk op het Rijssens Museum. De groep noemt zich The Lady's of Quilts. Zij wisselen met elkaar ervaringen en technieken uit en brengen zodoende hun quiltkunst op een steeds hoger plan.

Dien Harbers
Ineke Bosch opende de expositie. Zij liet uitkomen dat The Lady's of Quilts het op prijs stellen dat er in kasteel de Oosterhof geëxposeerd kan worden. Een warm welkomstwoord was er ook voor Dien Harbers. "Zij was degenen die de meesten van ons de eerste beginselen van het quilten heeft bijgebracht," aldus Bosch. "Zij leerde ons mallen maken, patchwork, sandwitchen en het quilten. Ze legde steeds de nadruk op precies en netjes werken. Ook leerden we verschillende technieken van haar." Volgens Bosch vormen The Lady's of Quilts een hechte groep van zo'n 9 personen. We zijn altijd belangstellend naar elkaars werk, maar ook kritisch en daar leer je echt het meeste van," zei Bosch.

Brandweerquilt
Ook de Rijssense Museumleiding is bijzonder blij met de grote najaarstentoonstelling. "Het bijzondere is dat de werkstukken door het hele kasteel te zien zijn," zegt Gerrit Dannenberg. "Een groot aantal quilts wordt geëxposeerd in de wisselzaal op de eerste verdieping van het kasteel. Maar de expositie begint eigenlijk al aan de kassa. Over de balustrade van het brandweermuseum hangt een forse quilt waarin een rood-wit motief is verwerkt dat doet denken aan brandweerslangen."

Subtiel
In de expositie zit een route die de kijkers langs alle quilts door alle kamers van het kasteel leidt. "Dat doet absoluut geen afbreuk aan de permanente expositie van de Rijssense geschiedenis, want de quilts hebben op vaak subtiele wijze een plaats gekregen in de ruimtes. Als je niet weet dat er een quiltexpositie is, zouden ze – behalve in de wisselzaal natuurlijk – niet eens opvallen," legt Dannenberg uit. De route langs de quilts voert vanuit de wisselzaal naar de Trappenkamer over de zolder waar de meest uiteenlopende werkstukken zijn geëxposeerd. Ook in de Grote Vergaderzaal, de Achterkamer, de Pauwenkamer en het trappenhuis zijn quilts te zien.

Amish
Het quilten heeft een lange en boeiende geschiedenis. Oorspronkelijk zijn quilts doorgestikte dekens van enkele lagen stof die ook gewoon als deken tegen de kou werden gebruikt. De versieringen waren eerst simpel, maar gaandeweg werden de patronen en voorstellingen steeds mooier en groeide het quilten uit tot een ware kunst. Iedere quilt is nu een zeer persoonlijk werkstuk en iedere quilt heeft ook een naam.

Donderdagavond 14 november is er een lezing van een quiltdeskundige die regelmatig de Amish in Amerika bezoekt en daar steeds nieuwe technieken vandaan haalt. De expositie loopt tot en met zaterdag 1 februari 2020.

Meer berichten