Robbert Meijer: "Vaak denken mensen dat eenzaamheid vooral bij ouderen speelt. Maar ook bij jongeren is het een groot probleem."
Robbert Meijer: "Vaak denken mensen dat eenzaamheid vooral bij ouderen speelt. Maar ook bij jongeren is het een groot probleem." (Foto: )

Maatje in strijd tegen eenzaamheid

door de redactie

"De eerste berichten met de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht trokken direct mijn aandacht. Het is geweldig dat dit zo veel aandacht krijgt, want helaas zie ik de problematiek in mijn werk vaak terug." vertelt Robbert Meijer, coördinator vrijwilligerswerk Match bij Humanitas Twente.

TWENTE - Eenzaamheid onder jongeren is een groot probleem, ook in Twente. Uit onderzoek is gebleken dat 33% van de mensen in Twente zich eenzaam voelt.

'Niet alleen bij ouderen'
"Vaak denken mensen dat eenzaamheid vooral bij ouderen speelt. Maar ook bij jongeren is het een groot probleem. Dat wordt nu voor het grote publiek zichtbaar door deze trending hashtags. Met Humanitas Match ondersteunen we jongeren van 12 tot 25 jaar met het maken, opbouwen en onderhouden van sociale contacten. Dit doen we samen met onze maatjes: getrainde vrijwilligers die een jaar lang jongeren begeleiden hierin. We zijn geen hulpverlening - en onze maatjes ook zeker niet! Gelijkwaardigheid is bij ons heel belangrijk. Een maatje staat naast je en doet het samen met je."

'Nauwelijks vrienden'
Op de vraag of Robbert weet wat de reden is van de eenzaamheid bij jongeren denkt hij even na. "Als ik op een intake kom, vraag ik of de deelnemer veel vrienden heeft. Soms schrik ik van het antwoord: dat deze er niet of nauwelijks zijn. Wat dan belangrijk is, is dat wij kijken naar waarom dit zo is. De redenen variëren ontzettend. De één vindt het lastig om een eerste contact aan te gaan. De ander heeft juist moeite met het onderhouden van contact. En nog een ander weet niet waar ze het contact kunnen leggen. Ook zie ik situaties waarbij er geen contact met anderen mogelijk is, omdat de jongere al langere tijd thuis zit - ook om verschillende redenen. Zo heb je ook nieuwkomers die de taal niet volledig machtig zijn, de omgeving niet kennen en zodoende ook niet weten hoe ze in contact kunnen komen met anderen. Het maakt niet uit waaróm je eenzaam bent, of hoe dat zo is gekomen. Het is al vreselijk genoeg dat het zo is."

'Past het?'
"Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem en wij kunnen het niet oplossen", gaat Robbert verder. "Maar we kunnen wel bijdragen aan verbetering. En dat proberen we ook. Ik zie heel veel voordelen aan het maatjessysteem. We koppelen niet zomaar mensen, maar kijken echt of de deelnemer en het maatje bij elkaar passen. Zo werkt de deelnemer niet alleen aan zijn of haar problemen, maar leren de maatjes ook ontzettend veel. Bijvoorbeeld in hun eigen ontwikkeling, het leren kennen van andere vrijwilligers en andere culturen. En natuurlijk geeft het voldoening. Zo komt het vaak genoeg voor dat, als het traject van een jaar is afgesloten, het maatje en de deelnemer contact met elkaar blijven houden. Dat is zo gaaf om te zien!"

'Ze durfde haar huis niet uit'
Die voldoening ervaart Stefhan, vrijwilliger, ook: "Een van mijn deelnemers was in het begin heel angstig. Samen hebben we gekeken wat we daaraan konden doen. Ze is dankzij mijn aanwezigheid erg gegroeid daarin, dat heeft ze me verteld. Eerst durfde ze haar huis niet uit, nu gaat dat veel makkelijker. Daar doe je het voor. Ook heb ik samen met een andere vrijwilliger een van onze deelnemers met elkaar kennis laten maken. Dit klikte enorm, ze doen nu van alles samen. Geweldig toch!"

Onderzoek
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat jongeren die ondersteund zijn door een vrijwilliger van Humanitas Match zich positief ontwikkelen op het gebied van zelfvertrouwen, verstandelijke en sociale vaardigheden. Bij Humanitas wordt er echter niet alleen gewerkt aan het probleem dat eenzaamheid bij jongeren heet. Voor mensen vanaf 25 jaar die eenzaamheid ervaren is er de activiteit Tandem. Zo is het mogelijk dat iedereen, niet alleen jongeren, uit hun isolement kunnen komen. Meer informatie over hoe Humanitas Twente de eenzaamheidsproblematiek aanpakt, wil je vrijwilliger worden of voel jij je eenzaam? Bekijk dan de website voor alle informatie of om contact op te nemen.

Meer berichten