De eerste jaarpaal van het Wereldtijd is in oktober 2009 in Holten geplaatst. (Foto: Stichting Wereldtijdpad)
De eerste jaarpaal van het Wereldtijd is in oktober 2009 in Holten geplaatst. (Foto: Stichting Wereldtijdpad) (Foto: Stichting Wereldtijdpad)

Wereldtijdpad bestaat tien jaar

door Floor Looy van Stichting Wereldtijdpad

Tien jaar geleden werd het Wereldtijdpad van Rijssen naar Dijkerhoek en Holten officieel in gebruik genomen. Het basisidee stamt uit 1997. In 2007 gaf de gemeenteraad van Rijssen-Holten groen licht voor de uitvoering van het plan. In september 2008 plaatste toenmalig burgemeester Bort Koelewijn de eerste jaarpaal. En in oktober 2009 stelde oud-politicus Jan Terlouw in aanwezigheid van keizer Augustus het vijftig kilometer lange wandeltraject officieel in gebruik.

RIJSSEN / HOLTEN - Voor elk jaar van de jaartelling is er een paaltje met jaartal en informatiekubus. Verder is er een serie historische themaborden, zijn banken voorzien van omgevingskaarten en wegwijzers: samen meer dan 2000 voorwerpen. Gelukkig mag het Wereldtijdpad rekenen op een groep betrokken vrijwilligers die alles controleren, reparaties uitvoeren, onderdelen vervangen, bermen maaien en wat er verder nodig is om de tijdlijn (enig in zijn soort!) in topconditie te houden. Recent is het Wereldtijdpad helemaal opnieuw bewegwijzerd en is de route aangepast om die zo beter aan te laten sluiten op Wandelnetwerk Twente.

Wasbeurt
Het is inmiddels traditie dat alle onderdelen van het Wereldtijdpad in de lente een wasbeurt krijgen. In de beginjaren namen de leden van Rotary Rijssen dat voor hun rekening. Tegenwoordig maken leerlingen van scholengemeenschap Reggesteyn met emmers en borstels korte metten met het vuil op jaarpaaltjes en informatieborden. Het gebeurt in het kader van de landelijke vrijwilligers actie NLDoet.

Wereldtijdpad en scholen zoeken elkaar zo nu en dan op. In goed overleg met basisscholen zijn enkele leskisten samengesteld voor leraren die er hun geschiedenisles mee kunnen verrijken. Ter afsluiting van het project kunnen de leerlingen een speurtocht langs het Wereldtijdpad maken. Ook kunnen scholen gastlessen aanvragen.

Jonge kunstenaars
Omdat de tijd niet stilstaat wordt het Wereldtijdpad elk jaar een stukje langer. Sinds 2010 krijgt telkens een andere jonge kunstenaar de opdracht een ontwerp voor een nieuwe jaarpaal te maken. Daarmee treedt het Wereldtijdpad in de traditie van huisarts Nagelhout die regelmatig jonge kunstenaars naar Holten haalde. Op zaterdag 12 oktober zal aan de rand van het nieuwe plein voor het station van Holten jaarpaal 2018 worden onthuld. Daarmee is de rij kunstpalen in het hart van Holten bijna voltooid.

Iets bijzonders
In de achterliggende tien jaar viel regelmatig langs en rond het Wereldtijdpad iets bijzonders te beleven. In de beginjaren organiseerde Rotary Rijssen jaarlijks een wandeltocht. Verraste wandelaars troffen dan historische personen als Napoleon en Florence Nightingale langs de route, met wie ze gewoon een praatje konden maken...

In 2013 zochten vijfhonderd kinderen op een akker in Rijssen enthousiast naar 'schatten' die in de grond waren gestopt. Drie jaar achtereen werd rond de kerk van Holten een meerdaags historisch midzomerfestival georganiseerd. Om financiële redenen kwam aan die reeks helaas een einde. Spectaculair was ook die keer dat op de Smidsbelt en voor de Schildkerk een grote tijdcapsule werd begraven met onder meer brieven van kinderen aan degenen die de capsule over een kleine vijftig jaar zullen opgraven.

Themawandelingen
Het Wereldtijdpad is opgeknipt in negen rondwandelingen waarlangs zo'n 25.000 historische gebeurtenissen te vinden zijn. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat wandelaars die allemaal gaan bekijken. Daarom zijn inmiddels veertig themawandelingen uitgezet, waarbij je informatie bij een beperkt aantal jaarpaaltjes ophaalt om daarmee gaandeweg een stukje historie bij elkaar te sprokkelen. Voorbeelden van thema's zijn: 'Rome, het New York van toen', 'De tijd waarin Rijssen stadsrechten kreeg', 'De geboorte van Nederland in 50 tweets', '21 dingen die je zou moeten weten voor je 12 bent'. En de nieuwste: 'Het mysterie van de Gouden Helm'. Tientallen jaarpaaltjes hebben een QR-bordje waarmee je toegang krijgt tot een bijbehorend filmpje.

Ook de stadrechtenbordjes en de zogeheten 'annobordjes' trekken de aandacht. Ze verwijzen naar het 'geboortejaar' van steden, bedrijven en organisaties. Voor wie liever fietst dan wandelt zijn vorig jaar drie fietsroutes uitgezet waarin delen van het Wereldtijdpad worden gecombineerd met knooppunten van het Fietsnetwerk en bezoeken aan attracties.

Feestje
Deze maand gaat de vlag uit. Het Wereldtijdpad bestaat dan tien jaar. In al die jaren zijn steeds weer nieuwe activiteiten en gebruiksmogelijkheden aan de wandelroute toegevoegd. Recent bijvoorbeeld podcasts ('ingeblikte' geluidsopnames) voor verschillende rondwandelingen. Wie meer wil weten wat er zoal aan het Wereldtijdpad is 'opgehangen' kan de uitgebreide website raadplegen, die ontworpen is door een van de vrijwilligers van het Wereldtijdpad.

Op zaterdag 12 oktober staat er vanaf 15.00 uur een feestje gepland met een gevarieerd programma in de theaterzaal van het Kulturhus. Voor belangstellenden is er nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Het aanvragen van deze kaarten kan door een berichtje naar info@wereldtijdpad.nl te sturen onder vermelding van naam en aantal personen; toekenning in volgorde van binnenkomst en op is op.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website

Meer berichten