Het mooiste aan lid zijn van de bridgeclub is de leuke sfeer. "Het zijn telkens weer gezellige avonden met toch een competitie-element."
Het mooiste aan lid zijn van de bridgeclub is de leuke sfeer. "Het zijn telkens weer gezellige avonden met toch een competitie-element." (Foto: )

'Bridgen is een gezellige bezigheid'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De Bridgeclub Rijssen is een bekende in het 'Bridgehoes van Rijssen', zoals secretaris Thijs Groot de speellocatie omschrijft. De bridgeclub is in 1976 opgericht en heeft momenteel zo'n kleine 50 leden.

RIJSSEN – "Begin jaren 70 is de bridgesport populair geworden", vertelt voorzitter Frans van Mol. "Met name bij hoger opgeleiden viel de denksport in de smaak, het was een elitaire sport. Op een gegeven moment werden op televisie bridgecursussen gegeven, onder meer bij de AVRO. Dit heeft geleid tot een verbreding van de sport. Helaas constateren we dat jongeren weinig belangstelling hebben. Zij denken dat bridge moeilijk is en dat het voor ouderen is. Maar dat is helemaal niet zo: het is gewoon een denksport voor iedereen. Mensen worden steeds ouder en het is van belang om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Aan de geestelijke gezondheid kan bridgesport een belangrijke bijdrage leveren. "Ook kunnen mensen sociale contacten onderhouden. Bridgen is ook een gezellige bezigheid. Voor oudere mensen die in een sociaal isolement dreigen te raken is dat van belang," vult Thijs aan.

Het bestuur van de club bestaat uit vijf leden, allemaal vrijwilligers. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de organisatie van de bridgeavonden. De club biedt ook opleidingen voor beginners en gevorderden. "Mensen die het bridgen graag onder de knie willen krijgen, kunnen zich bij ons melden en bij voldoende belangstelling zijn er dan er lessen," aldus Thijs. "Maar er zijn ook verdiepingscursussen, waar mensen beter kunnen leren bridgen", zegt Frans. "Voor starters zijn er twaalf à veertien lesavonden van 2,5 uur. Daarnaast is er ook begeleid bridgen, dat is een keer in de twee weken bij voldoende deelname," vertelt Thijs.

"Onze bridgeclub is als enige in de regio lid van de Nederlandse Bridgebond", aldus Thijs. "Dat is iets wat er gewoon bij hoort als je je bezighoudt met bridge. Daarnaast heeft het ook voordelen qua faciliteiten, zo zorgen zij voor een website. Ook kunnen we materiaal met korting aanschaffen." Elke donderdagavond kan er gebridged worden. "Daarnaast zijn er drie competitieavonden met verschillende lijnen voor de diverse niveaus," zegt Frans. "Ook is er de tombola, een vrije speelavond met een hapje en een drankje. Dit is voor de afwisseling.

Het mooiste aan lid zijn van de bridgeclub is de leuke sfeer. "Het zijn telkens weer gezellige avonden met toch een competitie-element", vertelt Thijs. "Er worden 24 spellen gespeeld, telkens door andere paren. De een speelt anders dan de ander. Degene met meer slagen krijgt meer punten en de persoon met de meeste punten is dan de winnaar van de avond. Bij bridge wordt met samen met een partner gespeeld tegen twee anderen. Dat maakt het socialer." Frans: "En het geeft een extra dimensie aan het spel. Daarnaast ben je gewoon lekker aan het bridgen met gelijkgestemden."

Beiden zijn al enige tijd betrokken bij de club. Thijs is in 1994 lid geworden. " Ik ben toen begonnen met bridgen bij een club, later bij twee clubs." Frans is recent gaan bridgen. "Dat is nu zes of zeven jaar geleden. Op dat moment deed ik aan golf, nu nog steeds overigens. Samen met bridge is dit een goede combinatie, omdat je zowel bezig bent met je lichamelijke en geestelijke gezondheid."

Sfeer proeven
Mensen met een voorliefde voor bridgen kunnen vrijblijvend een kijkje komen nemen bij het Witte Hoes. "Dan kunnen zij de sfeer proeven, zij zijn van harte welkom op donderdagen vanaf 19.30 uur. Daarna kunnen zij zich eventueel aanmelden voor lessen," zegt secretaris Thijs Groot.

Kijk voor meer informatie over de Bridgeclub Rijssen op de website.

Meer berichten