Tijdens de Roefeldag 2019 in Holten mogen kinderen 'opereren' bij de dierenartsenpraktijk. 
Tijdens de Roefeldag 2019 in Holten mogen kinderen 'opereren' bij de dierenartsenpraktijk.  (Foto: PR)

De Roefeldag komt naar Rijssen

Rijssen - Roefelen is een Vlaams woord en betekent ontdekken of snuffelen. Tijdens een Roefeldag kunnen kinderen van de basisschool een kijkje achter de schermen nemen bij bedrijven, winkels, instellingen en organisaties en daar waar mogelijk actief meehelpen. Hierdoor maken ze al jong kennis met allerlei verschillende beroepen, werkzaamheden en verschillende activiteiten en hobby's door bij bedrijven te ervaren, te doen, te beleven en te ontdekken.

Doordat kinderen vaak meerdere jaren achter elkaar bij diverse bedrijven mee mogen kijken en draaien, doen zij een prima beeld op van wat er allemaal in de wereld van de volwassenen aan werkzaamheden zijn. Bedrijven hebben hiermee de kans om aan de jeugd te laten zien wat voor bijzondere en innovatieve bedrijven wij hier in de regio hebben. En wie weet kiezen de kinderen daardoor juist wel voor een heel ander beroep waar ze misschien 'van huis uit' nooit voor gekozen zouden hebben. In Rijssen is een klein groepje vrijwilligers gestart om de Roefeldag in Rijssen te realiseren. Dit Roefelcomité bestaat op dit moment uit Linda Baan, Ellen Borgo en Nico van Rijk, die ondersteund wordt door een beroepskracht van ViaVie Welzijn, vanuit haar ervaring met de Roefeldag in Holten. 'Ons doel is om op woensdag 22 april 2020 150 kinderen uit de groepen 7 en 8 een eerste Roefeldag te laten meemaken', geeft Linda Baan aan. 'Er zijn veel meer leerlingen in Rijssen aanwezig, maar we beginnen klein, hopen op succes om van daaruit de Roefeldag uit te kunnen breiden.'

Zonder de enthousiaste medewerking van bedrijven kan de Roefeldag niet plaatsvinden. Het Roefelcomité roept dan ook het Rijssense bedrijfsleven op om zich aan te melden een middag mee te werken aan de Roefeldag. Tijdens de Roefeldag worden de bedrijven bezocht door 2 Roefelgroepjes van maximaal 5 kinderen en een begeleider. 'Een mooie kans voor bedrijven om de uitoefening van hun vak over te dragen aan de jeugd.' zegt Nico van Rijk, zelf ervaringsdeskundige in het verbinden van onderwijs met de praktijk. 'Geef de jeugd een idee van de beroepen die er bestaan, wie weet maak je jeugd wel warm door de passie die je voor je eigen vak hebt.' Bedrijven die interesse hebben kunnen zich aanmelden via de website van de Roefeldag, maar het Roefelcomité gaat zelf ook bedrijven benaderen. Het kleine Roefelcomité is hard bezig met de voorbereidingen en organisatie van de Roefeldag, en versterking is meer dan welkom. Het opzetten van een nieuwe Roefeldag in Rijssen is een flinke klus, maar met de ervaring vanuit ViaVie Welzijn en ondersteuning van het Landelijke Roefelen, hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. 'En vele handen maken licht werk. Als we de taken kunnen verdelen onder een groepje vrijwilligers, dan is het vrijwilligerswerk voor de Roefeldag heel overzichtelijk, aangezien deze dag maar 1 keer per jaar plaatsvindt', geeft Ellen Borgo aan. Info:

www.roefeldag-rijssen.nl

Meer berichten