De reeën in het winterse tafereel lijken zo weg te springen.  (Foto: Han Bouwmeester)
De reeën in het winterse tafereel lijken zo weg te springen. (Foto: Han Bouwmeester) (Foto: Han Bouwmeester)

Altijd wat te doen op de Holterberg

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

De bekende spandoeken met daarop de tekst 'De scholen zijn weer begonnen' hangen weer bij de invalswegen. De zomervakantie en daarmee een drukke periode in Natuurmuseum Holterberg is voorbij.

HOLTEN - Enkele duizenden bezoekers werden de afgelopen weken verwelkomd. En als Toeristisch Informatie Punt zijn minstens een zelfde aantal de weg gewezen in het gebied. Denk niet dat daarmee de drukte nu helemaal voorbij is. De tijd van de groepsbezoeken, al dan niet met een rondleiding of een wandeling met een gids in de Holterberg is aangebroken. Dat varieert van familiedagen in de weekenden tot groepen met een bustocht door de week.

Een rondleiding in het museum begint steevast in de oudste zaal. De zaal waar Piet Bos meer dan 80 jaar geleden zijn eerste diorama's maakte en zijn verhalen vertelde.Ook toen al was er een tafereel met reeën. Reeën en ook korhoenders kwamen in die tijd volop voor op de Holterberg. Door allerlei oorzaken is van de oorspronkelijke populatie korren nagenoeg niets meer over, maar de sierlijke reeën zijn er nog volop.

Een rondleiding begint met een verhaal over de rijke geschiedenis van 'Natuurhistorisch Museum Piet Bos', zoals het museum oorspronkelijk heette. Waren er in de begin jaren vier diorama's, nu, na heel wat uitbreidingen, zijn dat er elf. Elf taferelen over de natuur met ieder een eigen verhaal.

De reeën in het winterse tafereel lijken zo weg te springen. De kleine herten zijn net als koeien herkauwers. Nog meer dan in de zomer hebben ze in de winter rust nodig. Rust om het spaarzame voedsel in die moeilijke periode goed te kunnen verteren. Koud hebben de dieren het echter nooit. De haren zijn hol en zorgen voor een perfecte isolatie.

Zo heeft elk diorama zijn weetjes die tijdens een rondleiding voorbij komen. Het avontuur van de natuur, zou Piet Bos zeggen. Ook iets voor u? Graag tot ziens op de Holterberg!

Kijk voor meer informatie en activiteiten bij het Natuurmuseum Holterberg op de website

Meer berichten