Links Jolanda Bakker en rechts Hannie Beunk. Tussen hen in de winnaars van links naar rechts Hannah Torn,  Emi en Anna Zwolsman,  Nikki en Nora Zandbergen. (Foto: Rijssens Museum)
Links Jolanda Bakker en rechts Hannie Beunk. Tussen hen in de winnaars van links naar rechts Hannah Torn, Emi en Anna Zwolsman, Nikki en Nora Zandbergen. (Foto: Rijssens Museum) (Foto: Rijssens Museum)

Hannah, Nikki, Nora, Emi en Anna winnen kleurwedstrijd Rijssens Museum

door Rijssens Museum

Hannah Torn (5), de tweelingen Nikki en Nora Zandbergen (6) en Emi en Anna Zwolsman (9) zijn de winnaars van de Kameleon-kleurwedstrijd van het Rijssens Museum. Op de laatste zomermuseumdag kregen de winnaars een prijspakket Kameleonspulletjes uitgereikt door Jolanda Bakker en Hannie Beunk van de museumwerkgroep wisselexposities. De prijsuitreiking vond plaats in de expositiezaal met op de achtergrond de originele kleurentekeningen van illustrator Gerard van Straaten.

RIJSSEN - De kleurwedstrijd voor kinderen is onderdeel van de tijdelijke expositie De Kameleon blijft favoriet die nog tot 14 september in Kasteel de Oosterhof te zien is. De expositie legt de nadruk op de legendarische jeugdboekenserie. In de vitrines is de volledige serie uitgestald vanaf het allereerste tot het nieuwste deel. Er is informatie over de schrijver Hotze de Roos en de schrijvers die na zijn dood nieuwste delen voor hun rekening namen.

Ook zijn originele tekeningen te zien van de bekende illustrator Gerard van Straaten die ook gezorgd heeft voor een groot deel van het succes van de jeugdboekenserie die nog altijd door Kluitman in Alkmaar wordt uitgegeven. Als opmerkelijk voorwerp is de originele typemachine van schrijver Hotze de Roos te zien. Daarnaast is er een ouderwetse legpuzzel te maken van Lenten, het verzonnen Friese dorp waar de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer met hun boot de Kameleon hun avonturen beleven.

Gratis kortingskaarten
Er zijn nog altijd volop gratis kortingskaarten te krijgen bij de balie van het Rijssens Museum. De kaarten geven recht op 20 procent korting op de toegangsprijs van Kameleondorp Terherne in Friesland. De expositie in kasteel de Oosterhof kon tot stand komen in nauwe samenwerking met het bekende Friese Kameleondorp. Directeur-eigenaar Stefan de Lange verrichtte in mei, verkleed als smid Evert Klinkhamer, de opening.

In de koffiehoek van het brandweermuseum is de eerste Kameleonfilm te bekijken. Daarnaast is daar op het grote scherm ook een nostalgisch computerspel te spelen waarbij met de Kameleon tussen allerlei obstakels in de Friese wateren moet worden doorgevaren. Tegen een kleine vergoeding zijn er bouwpakketjes van Kameleonbootjes te koop en diverse andere kleine Kameleonspulletjes uit Terherne.

Duitse Kameleon
De belangstelling voor de expositie is heel goed. "Wie ooit een Kameleonboek heeft gelezen, wil de succesvolle serie blijkbaar ook graag een keer compleet zien," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Het verrassende zit hem vooral in de wat kleinere dingen," aldus Dannenberg. "Er is informatie over de buitenlandse Kameleonboeken, want enkele tientallen titels zijn ook in Duitsland uitgegeven, maar daar is de naam van de boot iets voor aangepast. De Kameleon op volle toeren, heet bij onze oosterburen Tigerhai, Volle Fahrt voraus."

Boot
"We hadden de boot zelf hier ook graag gehad," vertelt Dannenberg, "maar toen onze chauffeurs hem wilden ophalen, bleek de trailer waarop hij stond niet bestand tegen de lange reis van Terherne naar Rijssen. Erg jammer. Om iets te compenseren hebben we tijdens de zomermuseumdagen een groot springkussen in de vorm van een boot laten komen."

Lezing
Oud-directeur Jan Stedenhouder komt naar Rijssen voor een lezing over de Kameleon op donderdag 12 september om 20.00 uur. Stedenhouder is nog altijd bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Kameleon. Er is gelegenheid tot vragen stellen en daarna is onder leiding van de spreker nog gelegenheid de expositie te bezoeken.

Meer berichten