Natuurfotograaf Han Bouwmeester is in de wereld is van de fotografie heel bekend. In het Natuurmuseum zijn mooiste platen. (Eigen foto)
Natuurfotograaf Han Bouwmeester is in de wereld is van de fotografie heel bekend. In het Natuurmuseum zijn mooiste platen. (Eigen foto) (Foto: Natuurmuseum Holterberg / Han Bouwmeester)

Mooiste platen in Natuurmuseum

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

"We komen voor ….". Met deze drie woorden komen dagelijks meerdere bezoekers Natuurmuseum Holterberg binnen. Waar ze voor komen weten we dan al: Han Bouwmeester. Tot eind dit jaar exposeert deze natuurfotograaf in het museum.

HOLTEN - En daar komen mensen op af. Bouwmeester is in de wereld van de fotografie heel bekend. In natuurtijdschriften, op ansichtkaarten, kalenders, posters, kranten, spandoeken en op nog heel veel andere plekken kan je het schitterende werk van deze professional tegen komen. Twaalf jaar geleden maakte Han van natuurfotografie fulltime zijn beroep. Zijn foto's waren goed voor het winnen van diverse nationale en internationale prijzen. Na het winnen van de prestigieuze Grasduinen fotowedstrijd in 2007, met een foto van een korhoen, nam de vraag naar zijn foto's snel toe.

In één van de expositieruimtes van Natuurmuseum Holterberg hangen nu op groot formaat zijn mooiste platen. Daar zijn spectaculaire afbeeldingen bij van wolven, zeearenden en vechtende muskusossen. Foto's gemaakt tijdens reizen in heel Europa.

Maar als we hem vragen welke hij nu zelf de mooiste vindt dan wijst Bouwmeester naar de foto van een steenuil. Nieuwsgierig zit de kleine muizenvanger op een deur van een oude boerderij. Op de waaromvraag komt een verrassend antwoord. "Het is niet alleen de foto zelf, maar ook de sfeer van het moment toen de foto geschoten werd. Dat ik daar zat te wachten op zo'n mooie plek, en de herinnering aan die oude boer en boerin waarmee ik even daarvoor koffie dronk". Daarmee raakte Han de kern, het plezier van fotograferen. De mooiste foto's zijn meer dan alleen het plaatje. Een geslaagde foto heeft een verhaal. Regelmatig is Bouwmeester in het museum en vertelt over zijn werk. Wil je een keer met de meester op pad, dat kan als je meegaat op één van zijn fotoreizen. Dichter bij huis kan je naar één van zijn fotohutten. Maar kom eerst maar eens de kunst afkijken bij de expositie in het natuurmuseum. Je zult verbaasd staan. Graag tot ziens op de Holterberg!

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Natuurmuseum Holterberg en activiteiten op de website.

Meer berichten