Wandelaars kunnen bij de heidemars een route lopen van 10, 15 of 25 kilometer.  (Foto: Natuurmuseum Holterberg)
Wandelaars kunnen bij de heidemars een route lopen van 10, 15 of 25 kilometer. (Foto: Natuurmuseum Holterberg) (Foto: Natuurmuseum Holterberg)

De Heidemars over de Holterberg

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

Natuurmuseum Holterberg is behalve een museum een drukbezocht Toeristisch Informatie Punt. Op de gevel prijkt een bordje: Gastheer Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Dagelijks worden de meest uiteenlopende vragen van toeristen beantwoord en wandelaars en fietsers de weg gewezen in het natuurgebied en de regio. Desgewenst worden ze voorzien van kaartmateriaal of apps.

HOLTEN - Om de haverklap gaat de telefoon. Nu, in augustus, vaak met de vraag: 'Wanneer staat de heide in bloei?' Wel, er is goed nieuws! Liet de heide het vorig jaar door de droogte afweten, dit jaar wordt de schade dubbel in gehaald. Schitterend staat de geurende paarse heide in bloei. Bij de bijenkasten kan je de honing ruiken.

En dan gaan de gedachten van veel Holtenaren terug naar vroeger, naar de tijd van De Heidemars. Een wandeling, ieder jaar in augustus, georganiseerd door de toenmalige Holtense wandelvereniging De Trekkers. Niet alleen Holtenaren liepen mee, maar ook tientallen groepen uit het hele land. Wandelen was een serieuze zaak! Een heuse competitie, waarbij prijzen vielen te winnen. Welke groep is het keurigst gekleed, wie loopt het best in de maat, het mooist door een bocht en wie zingt het best? Er stonden, verdekt opgesteld, keurmeesters langs de route. Voor iedereen was er een medaille en voor de winnaars een beker. De eerste mars werd gehouden in 1957, de laatste in 1974. Toen was het afgelopen, ingehaald door de tijd. Anders maar wel altijd gebleven zijn de wandelaars. Wandelaars die elke dag hun ommetje maken. Anderen trekken in de weekenden of op vrije dagen hun wandelschoenen aan en kijken niet op een kilometertje meer of minder. Niets zo gezond als wandelen. Natuurmuseum Holterberg heeft vorig jaar De Heidemars nieuw leven in geblazen en dat krijg dit jaar een vervolg.

Op zaterdag 24 augustus vanaf 8.00 uur is het museum open en zijn wandelaars welkom. Starten kan voor afstanden van 10, 15 of 25 kilometer. De wandeling maakt deel uit van De Paarse Loper: een hele week vol activiteiten rond de bloeiende heide.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en alle activiteiten van Natuurmuseum Holterberg op de website.

Meer berichten