Midwinterhoornbouwer Wim Companje legt met mooie verhalen uit wat een echte ambachtelijke midwinterhoorn zo speciaal maakt. (Foto: Jan Joost)
Midwinterhoornbouwer Wim Companje legt met mooie verhalen uit wat een echte ambachtelijke midwinterhoorn zo speciaal maakt. (Foto: Jan Joost) (Foto: Jan Joost)

Zomermuseumdagen zijn daverend succes

door Rijssens Museum

De zomermuseumdagen die de Rijssense Musea elke dinsdag organiseren verlopen tot nu toe uitstekend. De serie van zes zomermuseumdagen met veel buitenactiviteiten trekken veel publiek naar de Oosterhof. Inmiddels zijn vier succesvolle dinsdagen achter de rug, vandaag (13 augustus) is de vijfde.

RIJSSEN - Vanwege de extreme hitte vorig jaar liet het publiek het op enkele zomermuseumdagen afweten. "Wel begrijpelijk," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Maar het weer is de laatste weken ideaal voor onze activiteiten binnen als buiten het museum. Geen hele hoge temperaturen zoals vorig jaar en daarom is het voor mensen ook op het buitenterrein heel goed te doen en zeker ook voor alle medewerkers aan ons zomergebeuren die buiten laten zien wat voor bijzondere dingen ze maken en activiteiten ze doen."

Dannenberg is heel blij met de volledige medewerking van zijn vrijwilligersapparaat. "Zonder enthousiaste vrijwilligers kun je geen museum open houden." Daarnaast is hij ook bijzonder in zijn sas met de medewerking van verschillende clubs en instanties die de zomermuseumdagen juist extra aantrekkelijk maken voor het publiek. "Onze eigen vrijwilliger, Evert Averesch, imker en korvenvlechter, liet op de folkloredagen zien hoe je bijenkorven vlecht."

'n Oaln roop
Ook midwinterhoornbouwer Wim Companje was twee dinsdagen aanwezig om te laten zien hoe je een midwinterhoorn maakt. "Wim had een aantal puntgave exemplaren bij zich, gemaakt van houtsoorten die volgens de traditie er niet helemaal geschikt voor zijn, maar de meester hoornbouwer die Wim is slaagt erin prachtige midwinterhoorns te maken. Af en toe werd 'n oaln roop zelfs gehoord. Buiten het officiële seizoen mag je er niet eens blazen, maar dan noemt Wim het een midzomerhoorn en dan mag het natuurlijk wel. Geweldig."

Zelfs de jachthoorn werd gehoord. "Heel fijn dat de Twentse jagers met een aanhanger vol opgezette dieren er waren. Ze hebben tijd voor ons vrijgemaakt en dat geldt ook voor de klederdrachtdames van de Folkloregroep Riessen die demonstreerden hoeveel moeite vroeger gedaan moest worden om de was goed schoon te krijgen. En de demonstraties van de beeldende kunstenaars vielen ook bijzonder goed in de smaak. Ook al omdat de kinderen mooie sjabloonschilderijen konden maken."

De opzet van de zomermuseumdagen is om veel publiek op het museumterrein te krijgen en dan maar hopen dat ze nog een keer terugkomen. "En dat gebeurt ook," zegt Dannenberg. "Tijdens de wat regenachtige dagen zie je ook mensen die het kasteel en het brandweermuseum dan toch eens van binnen wille bekijken en daar moeten wij het natuurlijk van hebben."

Kameleon
Er is nog één zomermuseumdag te gaan: dinsdag 20 augustus. Dan staat van 11.00 tot 16.00 uur de Kameleon weer centraal en kunnen er bootjes worden gemaakt, kinderen kunnen als Gerben op de foto achter een rolbanner. Er is een reusachtig springkussen in de vorm van een piratenschip. En er kunnen voor een klein bedrag ritten worden gemaakt met de brandweerwagens. Bij mooi weer is het op het terras goed toeven, waar tegen vriendelijke prijzen van koffie, thee, fris en ijs genoten kan worden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het Rijssens Museum, het Internationaal Brandweermuseum en de Oosterhof op de website.

Meer berichten