Eline en Daphne Kuiphuis uit Holten vermaken zich prima op het nieuwe Groote Kikkerpad. (Foto: Natuurmuseum Holterberg)
Eline en Daphne Kuiphuis uit Holten vermaken zich prima op het nieuwe Groote Kikkerpad. (Foto: Natuurmuseum Holterberg)

Het Groote Kikkerpad op de Holterberg

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

Bedacht en gemaakt door Natuurmuseum Holterberg, maar ingevuld door bezoekers. Dat kan je rustig zeggen van het vorige maand in gebruik genomen Groote Kikkerpad op de Holterberg.

HOLTEN - Bij het museum hoorde al een speel- en educatiebos, het Bos van Daantje Das, maar daarin miste eigenlijk iets voor de allerkleinste bezoekers. Zo van de leeftijd van twee tot vijf jaar. Dat moest veranderen.Het idee, Het Groote Kikkerpad, was snel bedacht en nog sneller uitgewerkt en gemaakt.

Verhaal
Eigenlijk té snel bleek achteraf, want er ontbrak iets. Er moet een verhaal in, zo hoorden we van bezoekers en waar is dan de Koning van de kikkers? Wijzer geworden van alle opmerkingen gingen we opnieuw aan de slag. Onze studenten kwamen te hulp. Melissa, die een studie games bouwen volgt, ontwierp een prachtige kikker. Mervin, student bosbouw, ging met de motorzaag aan de slag en fabriceerde een grote houten kikker. Dat doen weinigen hem na. Er komen er nog een paar. Én er kwam een verhaal. Een voor kinderen aansprekende vertelling, als een kinderboek. Het verhaal van het Groote Kikkerpad gaat over drie kikkers, over kikkersprongen, over een Kikkerkoning die onder een grote steen woont, over een schommel. Maar laat ik niet alles vertellen.

Korte lijnen
Deze manier van werken is de kracht van Natuurmuseum Holterberg. De lijnen zijn uiterst kort en als iets niet goed is zoeken we uit wat er aan mankeert en passen we aan. Pas af is iets als de bezoekers, in dit geval de kinderen, het mooi vinden en ervan genieten. Op deze manier kwam het Groote Kikkerpad tot stand. En, niet onbelangrijk, aan de doelstelling van het museum, de natuur dichter bij de mensen brengen, is weer iets tastbaars toegevoegd.

Graag tot ziens op de Holterberg!

Meer berichten