Jacob van Lindenberg geeft uitleg aan de schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen in zijn bromfietsmuseum. Bovenin de omslag. (Foto: Jan Joost / afbeelding omslag:  Rijssens Museum/Uitgeverij Twentse Media)
Jacob van Lindenberg geeft uitleg aan de schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen in zijn bromfietsmuseum. Bovenin de omslag. (Foto: Jan Joost / afbeelding omslag: Rijssens Museum/Uitgeverij Twentse Media) (Omslag: Rijssens Museum/Uitgeverij Twentse Media / Foto: Jan Joost)

Rijssens Museum werkt mee aan Twentse Almanak 2020

door Rijssens Museum

De nieuwe Twentse Almanak voor 2020 is in de maak en het Rijssens Museum kreeg het verzoek daaraan een bijdrage te leveren. Het is de bedoeling dat de nieuwe almanak rond oktober in de Twentse winkels komt te liggen, vaak gebeurt dat gelijktijdig met het nieuwe Jaarboek Twente.

RIJSSEN - De Twentse Almanak is een uitgave van Uitgeverij Twentse Media uit Enschede, ooit de uitgeverij van de Oudheidkamer Twente. De eindredactie werd de afgelopen jaren gedaan door streektaalconsulent Harry Nijhuis van museum TwentseWelle. Maar Harry Nijhuis is na de laatste gemeenteraadsverkiezingen wethouder geworden in de gemeente Losser en hij droeg hij het redigeren van de Almanak over aan oud-uitgever Joep Scheffer, destijds van Uitgeverij Elbertinck uit Hengelo.

Varinat en fietskalender
De Twentse Almanak is eigenlijk de Twentse variant van de befaamde Enkhuizer Almanak en beleeft dit najaar zijn 141-ste jaargang. In de Twentse Almanak staan de feestdagen en maanstanden voor het komend jaar. Daarnaast ook een breed scala ijzeren wetmatigheden die in het digitale tijdperk meer nostalgisch dan direct nuttig zijn. Vaste prik is ook de weersvoorspelling voor een heel jaar en verrassend genoeg komt daar ook vaak veel van uit. Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is blij met de vraag van Scheffer om mee te werken aan de Twentse Almanak voor 2020. "Het verzoek was om mee te denken over Twentse onderwerpen die geschikt zouden zijn voor een bijdrage in de Almanak. De bedoeling is wel dat de items een jaar lang mee moeten. Vandaar ook dat ik volautomatisch terecht kwam bij oud-profrenner Theo de Rooij met zijn programma 365 dagen fietsen in Overijssel. In overleg met Theo heb ik een kort artikel ingediend over Theo en de voordelen van het fietsen door Overijssel en natuurlijk door Twente. Vanzelfsprekend hoort bij een Twentse Almanak ook de Twentse streektaal. In de lijn met de Almanak is een eeuwigdurende Twentse fietskalender bijgevoegd."

Dannenberg vindt het verder van groot belang dat alles in het werk moet worden gesteld om de opmerkelijke Twentse zaken onder de aandacht van het publiek te krijgen. "We hebben nogal wat grappige fenomenen om te laten zien. Neem bijvoorbeeld het bijzondere bromfietsmuseum van Jacob van Lindenberg op het gelijknamige vakantiepark de Lindenberg op de Borkeld. Ook daarover heb een artikel ingediend, compleet met een Twentse alfabetische hulplijst bij het brommers kiekn. Uiteraard hoop ik dat Scheffer dit allemaal mee kan nemen, want de onderwerpen én de Twentse Almanak verdienen het."

Uit de schaduw
De presentatieplaats van de Almanak is nog niet bekend, maar dat gebeurt traditioneel altijd op een andere plek in Twente. Dannenberg heeft het Rijssens Museum daarvoor al aangemeld. "De Almanak wordt altijd samen met het Jaarboek Twente gepresenteerd. Maar ik hoop echt dat Scheffer en Uitgeverij Twentse Media beide mooie boeken écht serieus gaat nemen en ze allebei apart gaat presenteren, zodat de Almanak uit de schaduw van het Jaarboek treedt. De Almanak kan wat mij betreft prima in Rijssen ten doop worden gehouden. Ik hoop dat ze voor Rijssen kiezen, want hier komt dat nostalgische én eigentijdse hebbedingetje uitstekend tot zijn recht."

Vriendelijk
Hoewel de opmaak van de Twentse Almanak al bijna anderhalve eeuw onveranderd is gebleven, is de Almanak wel degelijk met de tijd meegegaan. De gegevens over alle Twentse gemeenten, historische verenigingen en musea zijn up to date. Daarnaast zijn er onderhoudende verhalen over typisch Twentse onderwerpen. Het befaamde zoekplaatje is er nog altijd. De verkoopprijs is altijd vriendelijk onder de 6 euro gebleven. Of dat het komend jaar gaat lukken is de vraag, maar de medewerkers doen hun uiterste best.

Meer berichten