Foto: Jolien_van_Gaalen

Oude ambachten en gebruiken centraal bij Hoolter Museumdag

De tiende editie van de Hoolter Museum op woensdag 14 augustus van gezamenlijke Holtense musea en cultuurhistorische instellingen staat in teken van oude ambachten en gebruiken.

HOLTEN - De deelnemende instellingen zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De deelnemers zijn Oudheidkamer Hoolt'n aan de Dorpsstraat 25-27, Museum Broer een leven boer aan de Langstraat 40, Collectie Nagelhout (Kulturhus) aan de Smidsbelt 6, Koffiemolenmuseum De Koffiemölle aan de Schreursweg 5, Emaille- en bromfietsmuseum De Borkeld aan de Borkeldsweg 57, Natuurmuseum Holterberg aan de Holterbergweg 12 en De Diekerhookse Mölle De Hegeman aan de Dijkerhoekseweg 22.

De Oudheidkamer Hoolt'n toont de thema-expositie 'Lammie's liefde voor naald en draad', een tentoonstelling die de liefde voor textiel met werkstukken in diverse technieken van Lammie Steenhuis-Wierenga belicht. Daarnaast is er kunst van het knipmutsen plooien, dookrollen maken, kantklossen en borduren te zien.

Waar tegenwoordig elke koe een oormerk met een unieke streepjescode draagt, werd er vroeger van elk kalf de tekening van de vlekken op papier vastgelegd zodat het dier ook later goed te herkennen was. Dit was de taak van de kalverschetser. Bij museum Broer een leven lang boer kunnen bezoekers hun eigen kalverschets maken.

De Collectie Nagelhout is aangevuld met werken van leerlingen van scholengemeenschap De Waerdenborch. Speciaal voor de museumdag zijn er ook twee werken uit het depot gehaald van Herman Berends, die een mooi beeld geven van het vesperen tijdens het werken in de oogsttijd op het boerenland.

Bij De Koffiemölle zijn er demonstraties van het vlechten met wilgentenen. Vroeger werden daar diverse attributen van gemaakt, zoals manden, fuiken, schermen en waterkeringen. Marian Stam beheerst deze kunst nog als geen ander en zal de demonstraties verzorgen.

Echte kunstenaars waren het, die brommermonteurs van vroeger. Een kleine aanpassing zus, ietsje draaien aan het schroefje zo en het motortje zoemde weer als een bijtje in de zomerzon. Geniet van deze juweeltjes bij het Emaille- en bromfietsmuseum.

Bij het Natuurmuseum Holterberg komen bezoekers meer te weten over heide, zoals het zware werk van het heideplaggen. Verder zien zij hoe vroeger leer werd bewerkt, en mogen kinderen onder begeleiding zelf met leer aan de gang.

In de korenmolen "De Hegeman" in Dijkerhoek wordt nog op ambachtelijke wijze graan gemalen. Dat gebeurt hier zowel door windkracht, als door middel van de historische dieselmotor. De Diekerhookse vrijwilligers vertellen u alles over de windkorenmolen en hoe die oude dieselmotor de leemte kan opvullen in tijden van windstilte.

De gratis routebeschrijving door de schitterende omgeving van Holten is verkrijgbaar bij de deelnemers, bij diverse recreatiebedrijven in en om Holten en bij het Toeristisch Informatiepunt in het Kulturhus aan de Smidsbelt.

Meer berichten