Margriet van Seumeren zal bij de kunstlezing in oktober acht werken taxeren. (Eigen foto)
Margriet van Seumeren zal bij de kunstlezing in oktober acht werken taxeren. (Eigen foto) (Foto: Eigen foto)

'Er zitten mooie verhalen achter'

door Jolien van Gaalen

Kunsthistoricus en veilingmeester Margriet van Seumeren geeft op uitnodiging van de Culturele Raad Wierden in het najaar een kunstlezing. "Ik veil regelmatig objecten door het hele land, met een concentratie in het Gooi. In de loop der tijd kom je veel tegen, ontmoet je veel mensen, krijg je bijzondere objecten in handen, waar vaak hele mooie verhalen achter zitten. Daarover wil ik graag vertellen bij de kunstlezing op 3 oktober."

WIERDEN – Inmiddels is Margriet al achttien jaar eigenaar van Zuydwal Veilingen. "Bij dit vak weet je nooit hoe je dag eruitziet en dat maakt het leuk. Je krijgt aanvragen voor taxaties. Mensen willen graag weten hoeveel iets waard is voor de verkoop of voor de verzekering of bij nalatenschappen. Vaak willen mensen objecten verkopen en vragen of ik dat voor hen wil doen. In het veilinghuis komen objecten als schilderijen, bronzen beelden, design, exclusieve tassen, toegepaste kunst en exclusieve horloges voorbij. Het werk is heel afwisselend. In een veilinghuis moet er ook onderzoek gedaan worden. Als ik een werk krijg van kunstenaar waar ik nog nooit van heb gehoord, van een kunstenaar waarmee ik wel bekend maar nog nooit zo'n werk heb gezien of als ik wil weten wat het werk voorstelt, moet ik onderzoek doen. Tevens is het contact met mensen leuk. En dan is er nog de commerciële kant. Allemaal zaken die het vak heel spannend maken." Margriet is begonnen als kunsthistoricus. "Na het afstuderen ben ik conservator van het Singer Museum in Laren geworden. Daar heb ik lang gewerkt en ben ik aanraking gekomen met een veilinghuis, die veilingen organiseerde in het museum. Op een gegeven moment vroegen zij mij of ik onderzoek wilde doen. Ik vond het mooi om op die manier te werken zowel voor een non-profit organisatie als een museum en voor een commerciële organisatie als een veilinghuis. Op een gegeven moment dacht ik: waarom begin ik niet zelf een veilinghuis? Dat heb ik gedaan en nu veil ik dus regelmatig objecten." Veilingen zijn vaak in het nieuws, meestal als er kunst voor astronomische bedragen wordt verkocht. Margriet gaat bij de kunstlezing ook in op de actualiteit en trends. "Daarnaast vertel ik verhalen over de praktijk. Ik maak bijzondere dingen mee, maar wat precies houd ik nog even geheim."

Margriet vindt het mooi om werk te zien dat ze nog niet eerder heeft gezien, te onderzoeken en te taxeren. Dat kan straks ook het geval zijn bij de kunstlezing, want acht mensen krijgen de kans om een werk ter taxatie aan te bieden. Dat kunnen schilderijen, bronzen beelden of keramiek zijn. De inzendingen worden beoordeeld door Margriet. "Ik ga kijken of ik kan ontdekken welke kunstenaar het heeft gemaakt. Kan ik zien of het inderdaad die kunstenaar is? Waar het eerste op gelet bij een veilinghuis is de authenticiteit: is het echt? Voor een nauwkeurige taxatie is het belangrijk om het object in handen te hebben. Op een foto kun je bijvoorbeeld niet goed restauraties zien, ook kleuren zijn vaak anders dan in werkelijkheid. Om te laten zien hoe veelzijdig het vak is kan het ook zijn dat ik een werk uitkies dat van een andere kunstenaar is dan de eigenaar denkt. Het hoeft niet altijd de hoogste kwaliteit te zijn. Ik wil tijdens de kunstlezing zo veel mogelijk aspecten van het vak laten zien. Wie weet doe ik nog leuke ontdekkingen."

Meer berichten