De Bottenbak wist de aandacht te trekken van David. Vol interesse heeft hij de botten van het edelhert bekeken. (Foto: Natuurmuseum Holterberg)
De Bottenbak wist de aandacht te trekken van David. Vol interesse heeft hij de botten van het edelhert bekeken. (Foto: Natuurmuseum Holterberg) (Foto: Anton van Beek Natuurmuseum Holterberg)

De Bottenbak van het Natuurmuseum

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

Op één van de zolders van Natuurmuseum Holterberg vonden we een tijd geleden een oude eikenhouten kist. Hazemeijer Hengelo staat er op. Dit bedrijf uit het begin van de vorige eeuw, dat uitgroeide uit tot wereldleider in schakelsystemen, bestaat niet meer onder deze naam.

RIJSSEN - Wat wel overgebleven is zijn de schitterende oude monumentale Hazemeijer fabriekspanden, nu industrieel erfgoed met een andere functie. Hoe de kist op de Holterberg terecht is gekomen is niet meer na te gaan. Maar wat kunnen we ermee vroegen we ons af. Weggooien was geen optie. En zo werd de Hazemeijer-kist een Bottenbak én een succes.

Van een vorige tentoonstelling hadden we in ons depot botten van een groot edelhert. Die hebben we allemaal in de kist gedaan en kregen daarmee een nieuwe educatieve functie. Aan de hand van een tekening kunnen de botten gedetermineerd worden.

Omdat alle zoogdieren ongeveer dezelfde botten hebben, en mensen daar ook bij in te delen zijn, is er een link te maken met onze eigen botten. Ze lijken sprekend op elkaar, met dat verschil dat die van het edelhert een maatje groter zijn. Niemand vindt het eng om zo'n bot eens uitgebreid te gaan bekijken. Rugwervels, ribben, onderkaken, gewrichten, schouderbladen en nog meer: je mag ze allemaal oppakken en tegen het licht houden.

Lekker druk
Het is nu vakantietijd en lekker druk in het museum op de Holterberg. De vele gezinnen met kinderen zorgen voor een extra gezellige sfeer. David heeft de Bottenbak ontdekt en trekt zich niets van de drukte aan. In dit museum kan je fijn spelen zal de kleine onderzoeker hebben gedacht en zette zich naast kist op de grond om de ongewone inhoud eens van alle kanten te bekijken. Hazemeijer zou het tafereel en de nieuwe functie van zijn kist vast mooi gevonden hebben. Vader en moeder stonden ondertussen bij de roofvogels. Ze hadden alle tijd. En zo hoort het ook in een museum. Graag tot ziens op de Holterberg!

Meer berichten