Kinderen mogen bij de Nature Experience natuuropdrachten doen. (Foto: Natuurmuseum Holterberg)
Kinderen mogen bij de Nature Experience natuuropdrachten doen. (Foto: Natuurmuseum Holterberg) (Foto: Natuurmuseum Holterberg)

Ontdek de natuur op de Holterberg!

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

Wie is er bang voor muizen? Steevast is dat de eerste vraag van de rangers van Natuurmuseum Holterberg als we beginnen met Nature Experience. Iedere maandagochtend om 11.00 uur, de hele vakantie door. Heerlijk anderhalf uur in het bos van Daantje Das zelf allerlei natuuropdrachten doen.

HOLTEN - Maar wat heeft dat nu met muizen te maken? Heel veel. Om te onderzoeken welke muizensoorten er in een bos leven gebruiken onderzoekers zogenaamde live traps. De naam zegt het al, de muizen worden levend vangen. Een paar uur eerder zijn de valletjes gezet. Omdat er veel muizen in het bos van Daantje Das leven vangen we er altijd wel een aantal. Op een lage natuurtafel wordt de vangst bekeken. En zo ontdekken de kids zelf of er een bos-, woel- spits- of huismuis in de val gelopen is. Daarna moet iedereen stil blijven staan en mogen de kleine muizen losgelaten worden. Onderzoekers knippen vaak eerst een plukje muizenhaar. Als de vallen weer worden gezet weet je dan of je de muis al eens gevangen hebt. En dat gebeurt. Blijkbaar vinden de beestjes het niet erg. Ze laten zich zo weer vangen.

De échte en meest gevreesde vijand voor de muizen zijn uilen. Onhoorbaar zweeft de roofvogel in het donker door het bos. Geen piep of ritsel ontgaat hem. De schrokop slikt zijn prooi in één keer door. Afkluiven kent hij niet. De volgende dag worden de onverteerde haren en botjes uitgebraakt. Een braak- of uilenbal. Die verzamelen we en gaan we, in het bos, uitpluizen. Een verbazend interessant werkje. De kinderen zijn er druk mee. Maar zij niet alleen: vaders, moeders, opa's en oma's vinden het net zo leuk. Al het materiaal mag mee naar huis.

Het Nature Experience-programma duurt anderhalf uur. Na de muizen gaan we, geloof het of niet, luisteren naar wormen, salamanders bekijken en nog veel meer. Iedereen slaagt en krijgt na afloop een diploma en een welverdiend ijsje.

Ook een keer mee? Dat kan, maar wel even aanmelden. De kosten bedragen 4,50 euro. Graag tot ziens op de Holterberg!

Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de Nature Experience op de website

Meer berichten