Mensen die dit jaar 50 jaar worden zijn geboren in een jaar vol bijzondere gebeurtenissen. (Foto ter illustratie)
Mensen die dit jaar 50 jaar worden zijn geboren in een jaar vol bijzondere gebeurtenissen. (Foto ter illustratie) (Foto: Pexels)

Het jaar van Abraham en Sara is bijzonder

door Floor Looy

Is 2019 het jaar waarin je Abraham of Sara ziet? Dan ben je geboren in een bijzonder jaar.

Op 20 juli 1969 zaten namelijk miljoenen mensen over de hele wereld aan de televisie gekluisterd. Voor het eerst zouden aardbewoners op de maan landen. De volgende dag sprak Neil Armstrong, de commandant van de Apollo 11, toen hij als eerste mens de maan op liep: 'Dit is een kleine stap voor een mens, maar een reuzensprong voor de mensheid'. Iedereen die vijftig jaar geleden het levenslicht zag, maakte ook een reuzensprong. Je betrad net als Armstrong een volkomen nieuw terrein. Je had geen benul van wat je te wachten stond en ook niet van wat er allemaal om je heen gebeurde. Langs het Beukenlaantje in Holten staat de jaarpaal van het jaar waarin je geboren werd. Op de kleine informatiekubus tref je een overzicht van belangrijke gebeurtenissen. Er wordt voor het eerst olie in de Noordzee aangeboord. De girobetaalkaart wordt geïntroduceerd, een revolutie in het betalingsverkeer van burgers. Bert en Ernie zijn voor het eerst op de Nederlandse beeldbuis. En er komt een wet die het minimumloon regelt.

Verder zijn er nogal wat Nederlanders die klagen over de 'onverzorgde' kapsels van de 'jeugd van tegenwoordig'. Veel jongens vertikken het naar de kapper te gaan. 'Langharig, werkschuw tuig, dat voor ouderen en gezagsdragers geen greintje respect meer heeft.' Veel jongeren komen tegen 'het gezag' in opstand. Studenten bezetten het Maagdenhuis, het gebouw waar het bestuur van de universiteit van Amsterdam zetelt. Ze eisen inspraak. Een eindje verderop houden ex-Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono een love-in. Ze staan vanuit een groot, wit bed in het Hilton Hotel de pers te woord. En in het Amerikaanse Woodstock bezoeken 400.000 mensen een driedaags muziekfestijn. Lang leve de flower power!

Er is reuring alom. Alles moet anders, beter, eerlijker… Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. In Nigeria is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Beelden van uitgemergelde kinderen uit de opstandige provincie Biafra keren dagelijks terug op tv. Nog een alarmerend bericht: onderzoekers treffen DDT, een populaire insectenverdelger, aan in moedermelk. Voorlopig blijft in veel gezinnen de 'flitspuit' binnen handbereik om lastige vliegen naar de andere wereld te helpen, maar langzaam maar zeker neemt de onrust over milieuvervuiling toch toe. Sinds 1969 is er veel veranderd. Voor een deel van die veranderingen werd vijftig jaar geleden de basis gelegd. De Abrahams en Sara's van nu hebben het allemaal zien gebeuren.

Wereldtijdpad
Deze rubriek koppelt actuele en historische gebeurtenissen van Rijssen-Holten aan teksten die langs het Wereldtijdpad staan. Het Wereldtijdpad is een wandelroute van vijftig kilometer tussen Rijssen en Holten.

Het is tegelijk 's werelds grootste tijdlijn. Langs het pad staat namelijk voor elk jaar van de jaartelling een paaltje met jaartal en een kleine informatiekubus met gebeurtenissen uit het betreffende jaar.
Gebeurtenissen uit onze regio, Nederland, Europa en de rest van de wereld. Themawandelingen maken een selectie uit die gebeurtenissen (beschrijving te downloaden van wereldtijdpad.nl) Aan een aantal plaatjes zijn QR-codes bevestigd.

Door die te scannen zie je een filmpje over een gebeurtenis die op de kubus is vermeld. Het Wereldtijdpad is opgedeeld in negen rondwandelingen van 4 tot 10 kilometer. Wandelaars hebben onderweg via hun smartphone toegang tot wandelkaartjes, themawandelingen, foto's en filmpjes. 

Meer berichten