Het grote diorama 'De Holterberg voor 15.000 jaar' gaat over een tijd toen in ons land een bar toendraklimaat heerste. (Foto: Natuurmuseum Holterberg).
Het grote diorama 'De Holterberg voor 15.000 jaar' gaat over een tijd toen in ons land een bar toendraklimaat heerste. (Foto: Natuurmuseum Holterberg). (Foto: Natuurmuseum Holterberg)

Leven en overleven op de Holterberg

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

Oorlog op de Holterberg! Op het pad naast Natuurmuseum Holterberg streden afgelopen week twee grote volken een strijd van op leven en dood. Het waren mieren, Zwarte Zaadmieren. Het ging om levensruimte. Honderden soldaten namen er aan deel.

HOLTEN - Urenlang duurde het moordende gevecht. Toen waren de grenzen bepaald. En even snel als begonnen was de oorlog afgelopen. De slachtoffers werden afgevoerd. Leven en overleven. Daaraan moest ik denken toen ik even later in het museum voor het grote diorama De Holterberg voor 15.000 jaar stond. Een schitterend tafereel in 1988 bedacht en gemaakt door voormalig conservator Kees Bos ter ere van vijftig jaar museum. Het diorama gaat over een tijd toen in ons land een bar toendraklimaat heerste. Lange koude winters met daartussen een korte zomer. Wolven, elanden, rendieren, wilde paarden, sneeuwhoenders en meer zwierven over de heuvels die we nu Holterberg noemen. Ook waren er al mensen, rendierjagers, die in dit boze klimaat wisten de overleven. Zij leefden uitsluitend van de jacht, vooral op rendieren. Niet alleen voor het vlees en de maaginhoud, maar tevens voor de huid, pezen, botten en geweien. Om hun prooi zo dicht mogelijk te kunnen naderen camoufleerden de rendierjagers zich als rendier. Voor het diorama waan je je even in die tijd. Het toendraklimaat maakte plaats voor een warmere periode. De rendierjagers volgden de vertrekkende rendieren. Andere mensen verschenen.

Bovenop de Holterberg is een vuurstenen bijl en een zware granieten strijdhamer gevonden. Beide zijn tentoongesteld in het natuurmuseum. De ongeveer drieduizend jaar oude hamer heeft een geboord gat waarin een steel past. Een gerichte klap van het wapen op het hoofd overleef je niet. Mensen gebruiken inmiddels andere wapens, de mieren voeren hun oorlogen al duizenden jaren op dezelfde manier. In Natuurmuseum Holterberg zijn elf indrukwekkende diorama's, die allemaal een verhaal vertellen. Dit was er één. Graag tot ziens op de Holterberg!

Meer berichten