Stefan de Lange, directeur-eigenaar van Kameleondorp Terherne, opende als smid Evert Klinkhamer de expositie 'De Kameleon blijft favoriet' op het Rijssens Museum.  (Foto: Jan Joost).
Stefan de Lange, directeur-eigenaar van Kameleondorp Terherne, opende als smid Evert Klinkhamer de expositie 'De Kameleon blijft favoriet' op het Rijssens Museum.  (Foto: Jan Joost). (Foto: Jan Joost)

Ga op avontuur met De Kameleon!

door Rijssens Museum

Het draait allemaal om de Kameleon op dinsdag 30 juli van 11.00 tot 16.00 uur bij het Rijssens Museum. De Kameleon is het thema van de zogenaamde zomermuseumdag waarvan de Rijssense Musea ieder jaar er zes tijdens zomermaanden houden.

RIJSSEN - Voor de zomermuseumdagen zijn drie thema's bedacht die steeds twee keer terugkomen. Vorige week was de opening met een Folkloredag met onder andere de nostalgische wasdames van de Folkloregroep Riessen, bijenkorvenvlechter en imker Evert Averesch, midzomerhoornbouwer Willem Companje en de kunstschilders en houtsnijders van de Rijssense kunstenaarsvereniging Expreszo. Vandaag, dinsdag 23 juli, was de eerste brandweerdag. Het buitengebeuren is gratis toegankelijk. Dit jaar zijn er twee zomermuseumdagen waarop De Kameleon centraal staat. Dat heeft alles te maken met de tijdelijke expositie over de beroemde Kameleonboeken in de wisselzaal van het kasteel. De expositie De Kameleon blijft favoriet! is geheel gewijd aan de jeugdboekenserie van de Friese timmerman-schrijver Hotze de Roos.

Tweelingen gratis
In de wisselzaal van het kasteel staan de boeken waar het allemaal mee begon, maar ook de originele typemachine van Hotze de Roos. Er is een grote legpuzzel van het Kameleondorp en het Friese meer waar het zich allemaal afspeelt. Er is een nostalgisch Kameleoncomputerspel waarbij met de Kameleon kan worden gevaren. Dat spel kan ook op het grote scherm gespeeld worden in 'n Koffiehook. Tijdens de looptijd van de expositie mogen tweelingen gratis naar binnen. En de laatste ontwikkelingen worden ook gevolgd: er is aandacht voor de verfilmingen van de Kameleon. Wie de expositie bezoekt krijgt gratis kortingskaarten voor Kameleondorp Terherne. Er is een groot springkussen in de vorm van een piratenschip. De kinderen kunnen een foto laten maken 'als Gerben' achter een rolbanner. Ook kunnen er bootjes worden gemaakt voor een klein bedrag. Verder zijn er ouderwetse kinderspelen.

Een grote bijdrage aan het succes leverden de illustratoren. Gerard van Straaten, de broer van de bekende cartoonist Peter van Straaten, is wel ongeveer de belangrijkste. Uitgeverij Kluitman in Alkmaar heeft een uitgebreide serie originele tekeningen beschikbaar gesteld om te laten zien in Rijssen. Veldwachter Zwart, de humoristische knecht Gerben Zonderland, de snoepende molenaarszoon Kees Dijkstra en de vrienden Cor Bleker en Louw Vrolijk zijn allemaal te zien. Mooi om te zien is ook dat de tekeningen ook langzaam maar zeker meegaan met de tijd.

De expositie loopt tot begin oktober. In september wordt er een lezing gehouden over de jeugdboeken waarvan er in totaal meer verkocht zijn dan van de boeken van Annie M.G. Schmidt. De Friese timmerman Hotze de Roos schreef de eerste 60 delen van de nu 70 titels tellende jeugdserie die nog steeds door Uitgeverij Kluitman in Alkmaar wordt uitgegeven. Na de dood van Hotze de Roos namen andere schrijvers het over: Piero Stanco, Fred Diks, Bies van Ede en Maarten Veldhuis. Ter ere van Hotze de Roos handhaafden zij allemaal, zij het met kleine aanpassingen, als schrijversnaam De Roos.

Zomermuseumdagen die nog volgen: dinsdag 6 augustus is het folkloredag, dinsdag 13 augustus is brandweerdag, dinsdag 20 augustus is het Kameleondag.

Meer berichten