Foto: Jolien van Gaalen

'Dat ga ik wel missen'

door Jolien van Gaalen

Herma Otten neemt op woensdag 31 juli na ruim 48 jaar afscheid van de bibliotheek Rijssen om te genieten van haar pensioen. "Van een oud-klasgenoot hoorde ik dat er een plekje vrij was en toen heb ik gesolliciteerd. Ik werd aangenomen en ben gebleven. Voor die tijd las ik wel boeken, maar ik was nog nooit in de bieb geweest. Het mooiste is dat er zoveel mensen zijn met zoveel verschillende vragen. Over het algemeen heb ik leuk contact met bezoekers. Ik kan me nog niet voorstellen dat ik hier straks niet meer heen fiets. Met de collega's is altijd gezellig, dat ga ik nog wel missen."

RIJSSEN - Het is 7 december 1970 als Herma Otten als medewerker over de drempel van de Rijssense bibliotheek stapt. "Na mijn sollicitatie werd ik aangenomen en ben ik gebleven. Het blijft hier gewoon gezellig." Na 48 jaar en negen maanden neemt ze op woensdag 31 juli afscheid van haar werkplek. Zij is dan jarenlang het gezicht van de bibliotheek geweest. "Ouderen kunnen Herma kennen van de uitleenposten in de verzorgingshuizen en de boek-aan-huis-dienst", vertelt collega Annelies Kremer. "Kinderen, ouders en leerkrachten kennen haar als de bibliotheekmevrouw die de hele klas ontvangt en kinderen enthousiast maakt voor lezen." De klassenbezoeken zijn jaarlijks. Dan komen hier kinderen uit de groepen 3,4 en soms groep 5. Bij de nationale voorleesdagen ontvangt Herma peuters in de bieb: "Dit is echt prachtig om te doen."

Herma werkt drie dagen per week. "Maar ze komt hier wel vaker: als ze de volgende dag klassengroep heeft, gaat ze de avond ervoor spullen klaarzetten", vertelt collega Annelies Kremer. "Dat moet voor mijn gevoel, het geeft mij rust", vult Herma aan.

Met eigen ogen heeft Herma de bibliotheek zien veranderen. "De grootste verandering is toch wel het systeem. In het verleden stonden de nummers op de boeken. Bij uitlening van veel boeken moest je dan 's avonds de kaartjes alfabetiseren. Nieuwe boeken werden handmatig in het systeem gezet en de afgeschreven boeken werden eruit gehaald."Inmiddels zijn er veel activiteiten bijgekomen in de bibliotheek, zoals computercursussen. "Gelukkig hoeven we alles nu niet meer handmatig in te voeren. Daarnaast zijn er nu altijd mensen hier, bijvoorbeeld van het Taalpunt. Dat was vroeger niet zo. Bij de vorige locatie aan de Bevervoorde hadden we nog een uitsmijter nodig in verband met overlast door jeugd. Nu gelukkig niet meer."

Schakelen
"In al die jaren heb ik steeds meer bijgeleerd door cursussen en opleidingen", zegt Herma. "Zo heb ik de tweejarige opleiding tot bibliotheekmedewerker gedaan. Dat is nu een jaar of tien geleden. Daarna zijn de klassenbezoeken begonnen. Het leukste aan werken bij de bieb is dat er veel mensen zijn met veel verschillende vragen. Hierdoor is het soms wel flink schakelen, maar het omgaan met mensen is leuk. Het contact met alle collega's is ook gewoon goed."

Vreemd
Inmiddels zijn de laatste weken bij de bibliotheek ingegaan. "Het is wel vreemd. Onlangs had ik laatste groep voor het zomerlezen ooit. De kinderen uit groep 3 zeiden vrolijk tot volgend jaar, maar dan werk ik hier niet meer. Vanaf 31 juli heb ik eeuwige vakantie", zegt Herma lachend. "Om te beginnen ga ik even rustig aandoen. Ik heb zes kleinkinderen waarop ik regelmatig pas. Verder ga ik kijken wat er op me afkomt." Wel gaat Herma door met bezorgen van boeken bij enkele adressen.

Handje schudden
De laatste werkdag is op woensdag 31 juli. Van 11.00 en van 13.30 tot 17.30 uur kunnen mensen langskomen om Herma een handje te schudden en afscheid nemen. "Dan kunnen ze mij nog aan het werk zien," vertelt Herma met een lach op haar gezicht.

Meer berichten