Er staan spectaculaire demonstraties van de Brandweer Twente op stapel op de  brandweerdag van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen. (Foto: Albert Last).
Er staan spectaculaire demonstraties van de Brandweer Twente op stapel op de brandweerdag van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen. (Foto: Albert Last).

Echt spektakel bij Brandweermuseum

door Rijssens Museum

Rond het Internationaal Brandweermuseum Rijssen in kasteel De Oosterhof is dinsdag 23 juli weer Brandweerdag. De museummedewerkers zijn er helemaal klaar voor om vele bezoekers te ontvangen voor de activiteiten op het Rijssense museumeiland.

RIJSSEN - De serie van zes zomermuseumdagen met gratis buitengebeuren werd geopend met een folkloredag. De tweede zomermuseumdinsdag staat helemaal in het teken van de brandweer. De Brandweer Twente heeft ook nu weer medewerking toegezegd. Er komen twee brandweerlieden die een speciale container meebrengen waarin alle ins en outs over het verschijnsel brand wordt verteld. Verder zijn de beide brandweerwagens van het brandweermuseum te zien en kunnen er rondritten gemaakt worden.

Er worden demonstraties gegeven waarbij te zien is hoe gemakkelijk branden binnenshuis kunnen ontstaan, maar ook hoe ze veilig bestreden kunnen worden. Ook is er aandacht voor brandpreventie en veiligheid. Gerrit Dannenberg van het Brandweermuseum is bijzonder blij met de medewerking van de Brandweer Twente. "We hebben al vaker een beroep op hen kunnen doen. Ze brengen ook altijd een groot springkussen mee in de vorm van een brandweerwagen. Ook al heb je niets met de brandweer, dan is zo'n springkussen nog altijd bijzonder uitdagend voor kinderen."

De bedoeling van het gratis buitengebeuren rond de Rijssense Musea is om zo veel mogelijk mensen naar het museumterrein te halen. "We willen ze graag laten kennismaken met onze musea. Vaak maken bezoekers van de gelegenheid gebruik maken om ook even binnen te kijken. Het mooie is dat we ieder jaar weer nieuwe gezichten zien en daar het ons ook om, want dat geeft ons de gelegenheid om mensen iets te vertellen van ons Internationaal Brandweermuseum en ook het Rijssens Museum." Dit jaar komen de thema's in de serie van des actiedinsdagen twee keer terug. Vandaag was de eerste folkloredag en dat wordt herhaald op dinsdag 6 augustus. Dinsdag 23 juli en 13 augustus zijn de brandweerdagen. Dinsdag 30 juli en 20 augustus zijn de Kameleondagen die aansluiten bij de tijdelijke expositie in het kasteel De Kameleon blijft favoriet. Tijdens de folkloredagen zijn er ook nostalgische kinderspelen. Er worden ouderwetse vliegers geplakt en is er ook een springkussen.

Open Monumentendag
Extra activiteiten zijn er ook in nazomer. Zaterdag 7 september is het Open Monumentendag. Dan zijn er gratis rondleidingen om en door het kasteel om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Bij deze rondleidingen ligt de nadruk op het kasteel als monument. Het Rijssens Museum verzorgt die dag ook drie gratis rondleidingen over de oude begraafplaats aan de Lentfersweg. Vrijwilligers van de Dionysiusparochie geven tekst en uitleg over de katholieke begraafplaats aan de Enterstraat en het poortgebouw dat een rijksmonument is. Dit is een particuliere begraafplaats die eigendom is van de Dionysiusparochie en wordt ook door eigen vrijwilligers onderhouden. Daarnaast organiseert het Stadsgidsengilde van het Rijssens Museum stadswandelingen door Rijssen. Ook zijn er rondleidingen door de Schildkerk en de Dionysiuskerk.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het Rijssens Museum, het Internationaal Brandweermuseum en de Oosterhof op de website

Meer berichten