Bij een kinderfeestje mochten de kinderen mee naar een geheime plek achter in het museum: de verhalenput. Foto: Natuurmuseum Holterberg.
Bij een kinderfeestje mochten de kinderen mee naar een geheime plek achter in het museum: de verhalenput. Foto: Natuurmuseum Holterberg.

Elke dag is anders bij Natuurmuseum

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

Een dag bij Natuurmuseum Holterberg is nooit hetzelfde. Om 10.00 uur komen de eerste bezoekers, maar de medewerkers zijn al eerder begonnen.

HOLTEN - Het kleine en hechte team is goed op elkaar ingespeeld en niemand is te groot voor het kleine werk. Dat kleine werk begint iedere ochtend met de schoonmaak. De grote diorama's, en dat zijn er elf, hebben een venster van glas. Vensters naar de natuur. Tja, en laat een kinderpartijtje nu toevallig niet alleen met hun ogen de dieren, maar met hun vettige chips-handjes ook nog eens het glas hebben bewonderd. Kwaad worden we er niet om, het hoort erbij en het was bovendien een reuzeleuk stel. De kids mochten mee naar een geheime plek achter in het museum: de verhalenput. Door een klein deurtje kom je binnen achter een groot diorama. Daar is een put met een zwaar deksel. Toen de put een paar jaar geleden is ontdekt en geopend, werden er niet alleen stoffige flessen en botten gevonden, maar ook een oud boek. Een boek vol verhalen. Verhalen over een uil die vroeger overdag jacht maakte in het bos, over een muis die een leeuw redde en het wonderlijke verhaal van Grimbaard de das. Het was een geweldig kinderpartijtje.

Inmiddels zijn de schoolvakanties begonnen en dat betekent iedere maandagochtend Nature Experience in het Bos van Daantje Das. Alle handen aan dek! Al vroeg zijn life-traps geplaatst. Niet voor mensen, maar voor muizen. Die gaan we levend vangen om er achter te komen welke soorten muizen allemaal in het bos leven. Het heeft onlangs even flink geregend. De drooggevallen vijver in Daantjes Bos is weer vol, maar zouden de salamanders terug zijn?

Dat het museum niet alleen voor kinderen is wordt soms vergeten. Ouderen zijn een belangrijke doelgroep, heel betrokken en vaak bezorgd over de natuur. Aan de balie hebben we op een dag veel gesprekken met bezoekers over de meest uiteenlopende natuuronderwerpen. Het zit erop, mooi geweest voor deze dag. Om 17.30 uur trekken de medewerkers de deur achter zich dicht. Morgen is er weer een dag.

Zomeractiviteiten
Kijk voor meer informatie en activiteiten in de zomer op de website van het Natuurmuseum Holterberg. 

Meer berichten