Joop Voortman geeft uitleg bij de oudste, tufstenen kerkmuur van de Schildkerk tegenover Brasserie-Uit waar ook de stadswandelingen starten en eindigen. Foto: Jan Joost.
Joop Voortman geeft uitleg bij de oudste, tufstenen kerkmuur van de Schildkerk tegenover Brasserie-Uit waar ook de stadswandelingen starten en eindigen. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Stadsrondleidingen in zomermaanden

door Rijssens Museum

Het Stadsgidsengilde van het Rijssens Museum gaat van start met stadswandelingen op dinsdagavond 16 juli om 18.30 uur en zaterdagmiddag 20 juli om 14.00 uur door het centrum van Rijssen. De stadswandelingen starten steeds bij Brasserie-Uit waar onder het genot van een kop koffie of thee de stadswandeling wordt ingeleid. De eerste officiële stadswandeling zal worden verricht door initiatiefnemer Joop Voortman.

RIJSSEN - Wie wil deelnemen kan zich per e-mail aanmelden op stadsrondleidingen@rijssensmuseum.nl. De kosten bedragen 5 euro per persoon inclusief de kop koffie/thee vooraf bij Brasserie-Uit. Groepen kunnen zich ook aanmelden. Een groep bestaat uit minimaal zes personen en maximaal negentien personen. Per groep wordt 25 euro gevraagd en daar komt de 2,50 voor de koffie/thee vooraf bij Brasserie-Uit dan nog bij. Aanmelden kan telefonisch via 06-58 51 42 61, via stadsrondleidingen@rijssensmuseum.nl en bij de balie van het Rijssens Museum. De wandeling eindigt ook weer bij Brasserie-Uit waar voor eigen rekening nog iets kan worden gebruikt. Daarbij serveren Peter en Marit van Brasserie-Uit dan een gratis hapje.

Het Stadsgidsengilde heeft besloten om te beginnen met Rijssen-Centrum. In een later stadium zal dat aanbod worden uitgebreid met onder meer Rijssen-Oost en de Rijssense kerken. Op Open Monumentendag op zaterdag 7 september zullen er ook rondleidingen zijn op Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg en katholieke begraafplaats aan de Enterstraat. De stadswandelingen worden in de maanden juli, augustus en september steeds op de dinsdagavond en de zaterdagmiddag gehouden, waarbij steeds een andere stadsgids als gastheer-rondleider optreedt. De andere data zijn: dinsdag 23/7, zaterdag 27/7, dinsdag 30/7, zaterdag 3/8, dinsdag 6/8, zaterdag 10/8, dinsdag 13/8, zaterdag 17/8, dinsdag 20/8, zaterdag 24/8, dinsdag 27/8, zaterdag 31/8, dinsdag 3/9 en zaterdag 7/9 en zaterdag 14/9. De data zijn ook op de website van het Rijssens Museum te vinden.

De stadswandelingen zijn een initiatief van de bij de gemeente Rijssen-Holten werkzame landmeetkundige Joop Voortman in samenwerking met het Rijssens Museum. Op het Rijssens Museum werden in het verleden al af en toe stadsrondleidingen op aanvraag gehouden te voet en per fiets, maar door de enthousiaste aanpak van Joop Voortman is een Stadsgidsengilde gevormd en worden de stadswandelingen professioneel aangepakt. Het secretariaat wordt beheerd door stadsgids Seino Baan, die ook via stadswandelingen@rijssensmuseum.nl bereikbaar is en eventuele vragen wil beantwoorden.

Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is bijzonder blij met dit initiatief. "We kunnen toeristen en Rijssenaren van alles vertellen over de geschiedenis van Rijssen ín ons museum. Maar dan blijf je toch op één locatie waar je het moet doen met afbeeldingen, voorwerpen, instructieve films en dergelijke. Het gaat allemaal meer leven als je naar buiten gaat en in de stad zelf de historische sporen, voorwerpen en gebouwen in het echt ziet. Ter plekke kun je er dan iets bij vertellen, waardoor het verleden weer tot leven komt. We hopen dat er een soort wisselwerking op gang komt van mensen die door de stadswandeling ook naar ons museum komen om nóg meer over Rijssen te weten te komen. Andersom hopen we in het museum ook mensen enthousiast te maken voor de stadswandelingen."

Er zijn volop plannen om het aantal stadswandelingen flink uit te breiden, maar besloten is om voorzichtig te beginnen. Vandaar dat eerst Rijssen-Centrum als pilot wordt uitgezet.

Meer berichten