"Het begint te lopen met de nominaties", vertelt directeur John Olde Olthof. "Mensen hebben nog een kleine maand om hun buur te nomineren."
"Het begint te lopen met de nominaties", vertelt directeur John Olde Olthof. "Mensen hebben nog een kleine maand om hun buur te nomineren." (Foto: )

'Buren kunnen iets voor elkaar doen'

door Jolien van Gaalen

In tien Twentse gemeenten kunnen mensen hun buren nomineren voor de Beste Buur Bokaal. "Als woningcorporatie zijn we druk bezig om mensen langer thuis te laten wonen", vertelt directeur John Olde Olthof van Reggewoon. "Dat doen we door woningen levensloopgeschikt te maken. Maar ik ben er ook van overtuigd dat de hulp van vrienden, familie of buren nodig is om langer thuis te blijven wonen. We willen onderstrepen dat buren ook iets voor elkaar kunnen doen."

WIERDEN / OVERIJSSEL - "Als woningcorporaties zorgen we ervoor dat woningen geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking, maar ook voor mensen met cognitieve problemen, zoals dementie. Er komen dan muren met een andere kleur, bijvoorbeeld de wand achter het toilet, zodat zij zien dat daar het toilet is. Dus niet alles wit, maar met onderscheidende kleuren. En voor de veiligheid zijn er in de woningen inductiekookplaten. "De zorg is veranderd de afgelopen jaren: daar kun je over gaan klagen, maar je kunt ook positief benaderen. Wij kunnen ook kijken naar wat bijvoorbeeld buren (kunnen) doen. En het geeft ook nog eens voldoening om een ander te helpen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die dit doen ouder worden, ook mooi meegenomen." Het initiatief voor de Beste Buur Bokaal lag bij woningcorporatie Reggewoon. Daarnaast zijn de gemeente Wierden, gemeente Hellendoorn en huurdersverenigingen betrokken. "Huurders vinden het ook belangrijk, daarom zijn ze betrokken. Maar iedereen kan genomineerd worden."

"Een sociaal, veilig en actief leefklimaat helpt mensen om langer thuis te blijven wonen. Met deze actie willen we onderstrepen dat buren ook iets voor elkaar kunnen betekenen." Wel wil Olde Olthof nog even benadrukken dat om verschillende groepen gaat. "Dat kunnen ouderen zijn, maar ook jongeren met een fysieke beperking of mensen met bijvoorbeeld autisme. Ik heb ook verhalen gehoord van jonge gezinnen die het zonder hulp van de buren niet redden. Het indirecte effect is dan ook bewustwording."

Uitreiking
De uitreiking van de Beste Buur Bokaal is op zaterdag 28 september, op Burendag. "Hierbij zijn de burgemeesters van Wierden en Hellendoorn aanwezig, net als de genomineerden en de mensen die hun buren genomineerd hebben. Veel mensen waarderen de hulp van buren, maar dat wordt niet altijd uitgesproken. Bij deze gelegenheid draait om de waardering van deze mensen, dit is een mooi moment om dat te benoemen. "

Nominaties

Inwoners van Wierden en Hellendoorn kunnen hun buurman of buurvrouw tot en met 1 augustus nomineren. "Het begint te lopen, maar we zijn pas net begonnen, we hebben nog een kleine maand. Naast de gebruikelijke gegevens als naam en adres is het echt belangrijk dat mensen goed omschrijven wat de buurvrouw of buurman doet. Er mogen veel woorden aan gewijd worden: het moet uitgebreid en concreet zijn, dus voorzien van voorbeelden. Op basis van deze motivatie maakt de jury een keuze. De jury bestaat uit drie personen: een vertegenwoordiger van de gemeente, een van Reggewoon en een van de huurders."

Waardering
"Er kan maar een winnaar per gemeente zijn, dat is nu eenmaal zo. Maar onze insteek is dat we aan alle genomineerden laten zien dat het gewaardeerd wordt. Dat doen we door terugkoppelen wat buren van hen vinden. We maken de waardering tastbaar, ook als zij niet winnen."

Begin augustus gaat de jury zich over de nominaties buigen. "In september worden per gemeente vijf genomineerden uitgenodigd voor de uitreiking. Deze bijeenkomst is voor inwoners van zowel de gemeente Wierden als Hellendoorn. Per gemeente wordt er een winnaar aangewezen, zij krijgen de Beste Buur Bokaal uit handen van de burgemeesters.

Tweede editie
Dit is de tweede editie van de Beste Buur Bokaal, vorig jaar vond de uitreiking voor het eerst plaats. Naast inwoners uit de gemeente Wierden en Hellendoorn kunnen inwoners uit Almelo, Rijssen-Holten, Borne, Dinkelland, Enschede, Hengelo en Oldenzaal hun buurman of buurvrouw nomineren. Dat kan tot en met 1 augustus via de speciale website

7. Na de nominatie?

- begin augustus - gaat de jury zich over de nominaties buigen
- september: per gemeente vijf genomineerden uitnodigen. samen met Hellendoorn
- 1 winnaar per gemeente

- uitgereikt door burgemeesters

website noemen

1. Hoe is de Beste Buur Bokaal ontstaan?

- Dit is het tweede jaar

Wij als corporaties zijn druk om mensen langer thuis te laten wonen, onder meer door woningen levensloopgeschikt te maken. met drie thema's

- woningen geschikt voor mensen met een fysieke beperking
- woningen geschikt voor mensen met cognitieve problemen, zoals dementie
        - contrasterende muren, zoals wand achter toilet - andere kleur - zien dat dat daar toilet is, niet alles wit, maar onderscheidende kleuren

- rekening houden met ruisgeluiden
- overal inductiekookplaat voor de veiligheid - ook belangrijk

2. Hoe lang doet de woningstichting al mee?

- initiatief lag bij Reggewoon, door ons bedacht

3. Hoe verloopt de samenwerking tussen de drie partijen?

- huurders vinden het ook belangrijk, daarom is de plaatselijke huurdersvereniging erbij betrokken.

- maar iedereen kan genomineerd worden

Op 28 september is de uitreiking met de burgemeesters van Wierden en Hellendoorn, de genomineerden, mensen die buren genomineerd hebben.

> hulp van mensen waarderen, om uit te spreken wat mensen doen, mooi moment om te benoemen: 'fijn dat je me helpt'

4. Waarom is de Beste Buur Bokaal zo belangrijk?

- je kunt niet langer thuiswonen zonder hulp van ondr anderen je buren

- indirect effect: bewustwording

Nuance; kan om ouderen gaan, maar ook om jongere mensen met fysieke of andere beperking. ook verhalen gehoord van jonge gezinnen: voorbeelden gehoord, zonder buren red ik het niet.

5. Waar noemt de nominatie aan voldoen?

- naam, adres van de buurman/vrouw

- eigen adres

- echt goed omschrijven wat de buurman/vrouw doet

- veel woorden aan wijden

- uitgebreid en concreet

- op basis van motivatie maakt de jury een keuze

Jury bestaat uit drie personen: vertegenwoordiger van de gemeente, Reggewoon, huurders

6. Reacties

- het loopt binnen, maar net begonnen, we hebben nog even, een kleine maand

- reacties genomineerden: 'mooi dat het gewaardeerd wordt, bijzonder

Insteek is iedereen die iets doet voor buren, ook als ze niet tot de laatste vijf behoren - laten zien dat het gewaardeerd wordt - terugkoppelen wat buren van hen vinden, tastbaar maken, ook als ze niet winnen.

7. Na de nominatie?

- begin augustus - gaat de jury zich over de nominaties buigen
- september: per gemeente vijf genomineerden uitnodigen. samen met Hellendoorn
- 1 winnaar per gemeente

- uitgereikt door burgemeesters

website noemen

Meer berichten