Foto: Anton van Beek

Natuurmuseum: beleven en ontdekken

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

Weinig aan het museum op de Holterberg herinnert nog aan het oorspronkelijke ontwerp uit 1938. En toch moet stichter Piet Bos meer dan tachtig jaar geleden een vooruitziende blik hebben gehad door er de bekende architect Loggers bij te halen.

HOLTEN - Het hele museum bestond uit slechts één zaal, maar wel een heel bijzondere. Deze oude zaal is behouden gebleven en nog duidelijk is er de hand van Tijmen Jan Loggers in terug te vinden. De karakteristieke torentjes op het dak van het museum zijn door hem bedacht en bij iedere volgende uitbreiding voort gezet. Loggers bouwde in Engels cottage stijl, een bouw die perfect bij de Holterberg past, waar meerdere huizen van de architect zijn gebouwd.

Wandeling
Ieder najaar houdt Natuurmuseum Holterberg een wandeling 'Cultuur snuiven op de berg'. Een wandeling, nu eens niet over de natuur, maar naar sporen die mensen hebben achtergelaten in de Holterberg. Een wandeling naar onder meer oud-openluchttheater De Feestbomen. En wist je bijvoorbeeld dat er ergens een grote atoomvrije bunker is uit de tijd van de koude oorlog? Als de Russen kwamen kon het Provinciaal bestuur daarin nog een tijdje overleven. Op de Holterberg is veel te ontdekken.

Beleving
Hoe veel en hoe vaak het museum ook is uitgebreid, een paar dingen zijn altijd hetzelfde gebleven. Dat zijn de grote diorama's, kijkdozen die je van heel dichtbij laten zien hoe groot en mooi een dier is en dat in zijn natuurlijke omgeving. Je staat er zogezegd met de neus bovenop. De medewerkers heten iedere bezoeker welkom en met een toelichting in de hand start het bezoek. Er wordt gewerkt aan een audiotour waardoor de beleving, naast kijken en ontdekken, nog groter wordt. Ieder jaar zijn er wel nieuwe dingen en kinderen gaan aan de slag met telkens nieuwe spannende speurtochten. Nieuwsgierig geworden of al een tijdje niet geweest? Graag tot ziens op de Holterberg!

Meer berichten