Foto: Anton van Beek

Struinen door wandelwalhalla Holterberg

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

De Holterberg leer je het best kennen door er al wandelend vaak te zijn. Ken je na een tijdje de bekende paaltjesroutes en kan je niet meer verdwalen, dan stap je over op struinen. Al struinend ontdek je het verborgen Numendal, het nog meer verborgen Kolkje, de eik van Klein Zwitserland, het reeënveld en nog veel meer.

HOLTEN - Wandelberg zou een passende en eervolle naam zijn, ware het niet dat honderd jaar geleden een vooruitziende burgemeester besloot dat het Holterberg moest worden. Die naam heeft het dorp geen windeieren gelegd en landelijke bekendheid gegeven. In het dorp hebben tal van verenigingen, bedrijven en ook het Natuurmuseum hun naam aan de Holterberg verbonden.

Maar als wandelaar heb je om te beginnen een betrouwbare kaart nodig. Bij startpunt Natuurmuseum Holterberg ben je dan aan het juiste adres. Niet alleen voor de kaart, maar ook voor tips.

Lange afstand
Kom je onderweg mensen tegen met een boekje in de hand en een rugzakje op? Dat zijn de wandelaars die voor de lange afstanden gaan. Het bekende Pieterpad, van Pieterburen in Groningen tot de Sint-Pietersberg in Limburg, doorkruist van noord naar zuid de Holterberg.Van oost naar west loopt het Marskramer-pad dat begint in het Duitse Bad Bentheim en eindigt in Scheveningen. Achter het museum kruisen beide lange afstand-wandelingen elkaar.

Dieren spotten
Natuurlijk kan je in het bos of op de heide dieren spotten. In de praktijk valt dat tegen. Zo mooi als ons dat in natuurfilms wordt voorgespiegeld is het niet. Gelukkig is er het Natuurmuseum. 'Binnen zien wat buiten aan jouw aandacht ontsnapt is', een oude oneliner die nog steeds geldt. Graag tot ziens op de Holterberg!

Kijk voor meer informatie over Natuurmuseum Holterberg op de website

Meer berichten