Een lid van de Folkloregroep Riessen laat zien hoe vroeger met de hand de was werd gedaan. Foto: Rijssens Museum.
Een lid van de Folkloregroep Riessen laat zien hoe vroeger met de hand de was werd gedaan. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum)

Warme zomer rond Rijssense Musea

door Rijssens Museum

Gedurende de zomermaanden juli en augustus zijn de Rijssense Musea ook op zaterdag vanaf 10.00 uur geopend. Daarnaast beginnen vanaf dinsdag 16 juli de zes zomermuseumdagen op de dinsdag met extra activiteiten van 's morgens 11.00 tot 16.00 uur.

RIJSSEN - De zomermuseumdagen zijn bedoeld om het publiek bij mooi zomerweer extra buitenactiviteiten te bieden. Er zijn een drietal thema's bedacht die in juli en augustus twee keer terugkomen. Dinsdag 16 juli en dinsdag 6 augustus is het Folkloredag. Leden van de Folkloregroep Riessen laten dan zien hoe vroeger de was werd gedaan. Dat gebeurt met nostalgische handwasdemonstraties op het voorplein. Ook zijn bij gunstig weer op enkele tijdstippen spoel- en bleekdemonstraties in de gracht achter in de kasteeltuin. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de pontons.

Verder zijn er op de twee folkloredagen een mandenvlechter, houtsnijders van de Rijssense houtsnijdersvereniging De Burijn, tonen kunstschilders hun hobby en kunnen kinderen een eigen aquarel maken. Een midwinterhoornbouwer bouwt aan de aloude signaalhoorn en valkenier Gerrit Zandvoort geeft 's middags een extra demonstratie met zijn vogels in de kasteeltuin. Voor de kinderen zijn er Oud-Hollandse spelen op het kasteelvoorterrein en er is een kasteelspringkussen. En met de brandweerwagens van het brandweermuseum kunnen ritten worden gemaakt.

Op dinsdag 23 juli en dinsdag 13 augustus zijn de zogenaamde brandweerdagen. De Brandweer Twente komt dan met een educatiecontainer naar het kasteel. Daar wordt gedemonstreerd hoe je huis- en keukenbrandjes kunt voorkomen en op een veilige manier kunt blussen. Er is een groot springkussen van de brandweer dat eruit ziet als een reusachtige brandweerwagen. De onlangs aangeschafte Iveco-brandweerwagen van het brandweermuseum maakt ritten. Kinderen kunnen zich verkleden als brandweerman. En als de weersomstandigheden gunstig zijn zal ook de brandspuit worden gedemonstreerd.

Dinsdag 6 augustus en 20 augustus zijn de zogenaamde Kameleondagen die verbonden zijn de expositie De Kameleon blijft favoriet in de wisselzaal van het kasteel. Tweelingen mogen gratis het museum in. "En met een beetje geluk is er een replica te zien van de echte Kameleon te zien die in Kameleondorp Terherne vaart," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. Overigens loopt nog altijd de kleurwedstrijd voor kinderen. Er zijn twee rolbanners te winnen met kleurentekeningen van de Kameleon erop, die nu bezoekers naar de expositie verwijzen.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 7 september houdt het Rijssens Museum rondleidingen om en door het kasteel, waarbij vooral de nadruk ligt op het gebouw als monument. Ook worden rondleidingen door Rijssense Stadsgidsen gehouden over de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg waar verschillende prominente en gewone Rijssenaren begraven liggen. Er zijn plannen om diezelfde dag op het voorplein een zogenaamde kasteelmarkt te houden. "In de loop der jaren komen er veel spullen binnen die we uiteindelijk toch niet in onze collecties kunnen opnemen. Het kan gaan om dubbelexemplaren of andere voorwerpen die net niet museaal genoeg zijn. Die gaan we dan voor een mooie prijs te koop aanbieden aan het publiek. De opbrengst komt dan ten goede aan het museum," aldus Dannenberg.

Meer berichten