Wim Vlogtman vertelt bij de presentatie van zijn tweede boek over de achtergronden van zijn verhalen. Foto: Jan Joost.
Wim Vlogtman vertelt bij de presentatie van zijn tweede boek over de achtergronden van zijn verhalen. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Boeken Wim Vlogtman zijn populair

door Rijssens Museum

De boeken van de Rijssense schrijver Wim Vlogtman vallen in de smaak. Op dit moment zijn bij Uitgeverij Rijssens Museum beide delen uitverkocht en zijn besprekingen gaande om tot herdrukken van de beide succesnummers te komen.

RIJSSEN - Wim Vlogtman (80) kwam eind 2016 met de titel Op het Schild in Rijssen, herinneringen aan de jaren vijftig van de vorige eeuw.In acht hoofdstukken dwaalt hij vanaf het Schild als het ware rond door de Rijssense binnenstad. Daarbij passeren bekende namen en gebouwen, zoals Gait van 't Centrum, Hotel de Kroon, het oude stadhuis, de OAD, de Marechausseekazerne en de Hoge Stoepe. Namen en begrippen die de Rijssenaren nog vers in het geheugen liggen.

Op het Schild in Rijssen was direct een doorslaand succes. Volgens Gerrit Dannenberg van Uitgeverij Rijssens Museum is het uitgeven van boeken in de huidige tijdsomstandigheden altijd een spannend gebeuren."Als Rijssens Museum leggen we de geschiedenis en de ontwikkeling van onze stad vast, maar dat willen we ook graag onder de mensen verspreiden. Daarvoor is een boek nog altijd een van de goede middelen. Maar we zijn wel in een digitaal tijdperk terechtgekomen en dan wordt het uitgeven van een papieren boek steeds meer een financieel risico. Toch hebben we besloten de boeken van Wim Vlogtman uit te geven en daar hebben we geen spijt van gehad."

Betaalbaar
Er wordt steeds geprobeerd om de boeken voor iedereen betaalbaar te houden. "Wim Vlogtman spreekt daar zelf ook een stevig woordje over mee, want hij heeft zelf geen enkel winstoogmerk met zijn boeken. Het is zijn liefde voor de historie en voor Rijssen die hem aan het schrijven zet en onderzoeken laat verrichten. We streven er dan ook steeds naar om de boeken zo betaalbaar mogelijk te houden en we zitten daarbij echt op de ondergrens. Op het Schild in Rijssen konden we voor 14,95 euro in de winkels leggen."

Eind vorig jaar werd het tweede boek van Vlogtman gepresenteerd met de veelzeggende titel Leven in Rijssen, onder de rook van de schoorsteenpijpen van Ter Horst. Daarbij maakt Vlogtman de cirkel iets groter en beschrijft hij Watermolen en alles was daar ooit te zien was en is. Ook de eerste oplage van dit boek was in korte tijd verdwenen. "Het tweede boek van Vlogtman was een stuk dikker dan het eerste en vandaar ook dat we de prijs moesten optrekken naar 17,95 euro. Dat is voor de kopers blijkbaar geen bezwaar geweest, want we zijn er na aanpassing van de aantallen alweer doorheen," aldus Dannenberg.

Bescheiden
Volgens de uitgever is er een verklaring voor het succes van de boeken van Vlogtman. "Wim doet er zelf altijd heel bescheiden over, maar hij kan gewoon heel mooi schrijven. Bij het voorbereiden van de uitgaven moet je enkele keren grondig door de boeken heen, maar elke keer weer als ik ze lees, dan word ik weer door zijn verhalen gepakt. Hij grijpt zijn lezers niet met geweld bij de kraag, maar met enkele pakkende inleidende zinnen neemt hij je als het ware onder de arm mee naar de mensen en de plekken waaraan hij zijn verhalen koppelt. En gezien het succes van zijn boeken, ben ik niet de enige die daarvan geniet."

De tweede oplage van de boeken wordt na de zomervakantie verwacht.

Meer berichten