Rijssen heeft een primeur te pakken: zaterdag vindt voor het eerst het wereldkampioenschap standwerken plaats. Foto: AJ Events.
Rijssen heeft een primeur te pakken: zaterdag vindt voor het eerst het wereldkampioenschap standwerken plaats. Foto: AJ Events. (Foto: AJ Events)

'Standwerkers zijn bijna cabaretiers'

door Jolien van Gaalen

Rijssen heeft op zaterdag 29 juni een primeur: dan vindt voor het eerste keer ooit het wereldkampioenschap standwerken plaats. Het idee hiervoor komt van Johnny Jansen. "Het was een uitdaging om deelnemers te vinden, maar dat is gelukt! Zij strijden om titel beste standwerker van de wereld." In totaal zijn er 25 deelnemers: twaalf nationale en dertien internationale standwerkers. Zij komen uit Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Oekraïne, Israël, Indonesië en Iran."

RIJSSEN - "We hebben Stibesta (Stichting tot bevordering van het Standwerken,red.) uitgedaagd om hier internationale kampioenschappen te houden, dat is nog nooit eerder gebeurd. Dat het gelukt is om dit naar Rijssen te halen is geweldig. Maar dat had niet gekund zonder ondersteuning van de steun van de gemeente, ondernemingsvereniging Habi, winkeliersvereniging de Hoge Wal en natuurlijk Stibesta. Deze partijen zijn dubbel en dwars nodig, anders is het niet haalbaar."

De stad is al jaren het toneel van provinciale en Nederlandse kampioenschappen standwerken. Maar straks klinken voor het eerst ook andere talen over het marktplein. "De standwerkers hebben al jaren ervaring, hebben vaker meegedaan aan wedstrijden en hebben titels gewonnen. Dat zijn de voorwaarden voor deelname aan dit internationale concours", aldus Jansen. "Maar eerder behaalde prijzen spelen geen rol, alles staat op nul. Standwerkers zijn stuk voor stuk de smaakmakers van de markt. Zij zijn bijna cabaretiers: goed van taal & tekst en zij weten een aansprekend verhaal te brengen." Op vrijdagavond krijgen deelnemers hun plek toegewezen door middel van loting. De volgende dag barst om 10.00 uur de strijd los. "De tienkoppige jury is tot 17.00 uur doorlopend in het centrum te vinden. Zij lopen incognito tussen het publiek. Bij de beoordeling wordt gelet op welsprekendheid, originaliteit en overtuigingskracht. Er wordt op meerdere momenten gekeken. Welke producten de standwerkers aan de man en vrouw proberen te brengen is nog even een verrassing, maar het zijn altijd wel leuke artikelen. Het belangrijkste is het verhaal dat de standwerkers vertellen. Om 18.00 uur vindt het in gemeentehuis de prijsuitreiking plaats. Dat wordt gedaan door commissaris van de koning Andries Heidema, vergezeld door burgemeester Arco Hofland. Nieuw dit jaar zijn extra prijzen met de titels prins, prinses, koning en koningin." Alle standwerkers hebben ervaring met handel in Europa. "Elke handelaar past zich aan aan de plaats waar hij of zij is. Dat deden de Nederlandse handelaren vroeger al: zij probeerden zich verstaanbaar te maken in het land waar ze producten proberen te verkopen. Het is nog een verrassing of deelnemers Nederlands, Engels of Duits gaan spreken. Bij elke kraam staat straks een vlag van het land van herkomst. Omdat dit het eerste WK standwerken ooit is, is het een verrassing hoe gaat het verlopen. Maar ik ben in ieder geval blij dat er een WK in Rijssen is met deelnemers uit verschillende landen."

Meer berichten