We hebben badmintonners uit Markelo, Deventer, Rijssen, Lochem, Bathmen en Nijverdal", vertelt PR-medewerker Harry Knuiman van de Badminton Club Holten. Eigen foto.
We hebben badmintonners uit Markelo, Deventer, Rijssen, Lochem, Bathmen en Nijverdal", vertelt PR-medewerker Harry Knuiman van de Badminton Club Holten. Eigen foto. (Foto: Badminton Club Holten)

Zij spelen maar mooi onder één hoedje

door Jolien van Gaalen

"Het bijzondere bij Badminton Club Holten, zeker in vergelijking met de beginperiode, is dat onze leden niet alleen uit Holten komen. We hebben badmintonners uit Markelo, Deventer, Rijssen, Lochem, Bathmen en Nijverdal", vertelt PR-medewerker Harry Knuiman van de club. "In de meeste plaatsen zijn er ook badmintonclubs maar mensen geven de voorkeur aan onze gezellige en gemoedelijke vereniging. De afstand nemen ze daarbij voor lief. Bij binnensporten ontwikkelt het ledenaantal zich vaak in een golfbeweging: we hebben wel eens 80, 90 en 100 leden gehad, maar zitten nu op ongeveer 60. De club telt 40 seniorenleden en 20 jeugdleden, waarvan twaalf uit Rijssen en circa zes uit Holten."

HOLTEN - De club zag het levenslicht in 1976. "Bij een sporthal in Holten speelden mensen af en toe badminton, maar zij wilden ook competitie spelen. Daarop is de club opgericht. Het is altijd een sterk groeiende club geweest met behoorlijk wat leden. Naast een gezellige en gemoedelijke vereniging treffen mensen bij de Badminton Club Holten een combinatie aan van recreatief tot competitie op een vrij hoog niveau. "Er zijn teams die op hoog niveau spelen, maar er zijn ook mensen die voor de lol spelen. Dat verklaart waarom wij als club regionale aantrekkingskracht hebben."

Harry speelt al dertig jaar bij de Holtense club en is een jaar of zes actief als PR-medewerker. "Het leukste dat ik meegemaakt was ons 40-jarig jubileum drie jaar geleden. Dit was een groot feest met leden en oud-leden. Hierdoor was het ook gedeeltelijk een reünie. Wat me verder nog is bijgebleven is dat penningmeester Harrie Menkhorst toen erelid van de vereniging is geworden. Een jaar later is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Als je het over vrijwilligers hebt: hij is eigenlijk de spil en is een supervrijwilliger, al dertig jaar lang. Daarom heeft hij ook een lintje gekregen. Hij zet altijd 120 procent in voor de club." De club draait bijna helemaal op vrijwilligers, met uitzondering van de trainer. Hij krijgt een vergoeding."

Op maandag- en woensdagavond wordt er getraind bij thuisbasis sporthal 't Morssink. De jeugd in Rijssen speelt op de woensdag gespeeld. "Daarnaast doen we mee aan wedstrijden, waaronder de regionale competitie. Mensen die in competitieverband iets willen doen, kunnen zich opgeven. Competities zijn er hele het seizoen, dus van september/oktober tot maart/april. Zij spelen op eigen niveau wedstrijden."

In december is er een toernooi bedoeld voor badmintonners uit de hele regio. "Hier is veel belangstelling voor. De deelnemers komen uit onder meer Apeldoorn en Enschede. Het is een drukbezet en gewaardeerd toernooi. Elk jaar zijn er meer dan voldoende inschrijvingen." Naast badminton is er ook ruimte voor gezelligheidsactiviteiten. "De teams gaan samen uit eten en er is een dag voor de jeugd vol activiteiten, met bijvoorbeeld een speurtocht in het bos.

"Belangstellenden die graag een hoedje willen slaan zijn van harte welkom. "Zij kunnen zich gelijk aanmelden via de website, maar zij kunnen ook eerst proeflessen volgen. Niet iedereen is vertrouwd met badminton, dus een tijdje vrijblijvend spelen is een mogelijkheid. Zij kunnen kijken hoe het bevalt. Mensen draaien wel vaker een aantal lessen mee, worden enthousiast en schrijven zich uiteindelijk in als lid. Meedraaien kan bij wijze van spreken tien keer, daar maken we geen probleem van. In overleg kijken we dan hoe het vervolg eruit komt te zien. Mensen kunnen op maandag of woensdag naar de sporthal komen om een kijkje te nemen. Er lopen altijd wel mensen van het bestuur of vereniging rond die je op weg willen helpen."

Meer berichten