Koor Buchenpius bij het optreden in verzorgingstehuis Stadskwartier. Zij zongen Engelse, Nederlandse en Duitse liedjes. Foto: Jolien van Gaalen.
Koor Buchenpius bij het optreden in verzorgingstehuis Stadskwartier. Zij zongen Engelse, Nederlandse en Duitse liedjes. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: )

'Buchenpius is een gigantisch feestje'

door Jolien van Gaalen

Het koor Buchenpius van Pius X College in Rijssen en Realschule am Buchenberg uit Steinfurt heeft onlangs het schooljaar afgesloten met een rondje door Rijssen. "Aan het eind van dit schooljaar wilden we iets doen voor de Rijssense gemeenschap, voor zowel jong als oud", vertelt muziekdocent en cultuurcoördinator Ton Annink. "Zo zijn we naar basisschool Klim-Op, verzorgingstehuizen Eltheto, De Schutse en Stadskwartier gegaan voor een optreden."

RIJSSEN - "Het is een gigantisch feestje geweest, dat begon met kennismakingsrepetities in Nederland en Duitsland. Nu houden de Nederlandse en Duitse leerlingen contact, bijvoorbeeld via Facebook. Een paar jongeren hebben in hun vrije tijd in Enschede afgesproken. Het is mooi en bijzonder dat er contacten en langdurige vriendschappen gesmeed worden. De Euregio ondersteunt hierbij financieel en hierdoor is het project mogelijk."

Bij dit laatste concert van het schooljaar waren er in totaal 40 leerlingen: twintig van Pius X College en twintig van Realschule am Buchenberg. "Dat is iets minder dan normaal, de eindexamenklassen zijn klaar en zijn er daarom niet meer bij. De Duitse leerlingen zijn speciaal voor het rondje door Rijssen met hun leraar Romuald Mevert hiernaartoe gekomen."

Ondertussen zijn er al volop plannen voor het nieuwe jaar. "Voor de vorming van kinderen is het belangrijk dat zij kennismaken met andere culturen. Het project Buchenpius is bedoeld voor kinderen die het vak muziek volgen, maar in de toekomst willen wij de internationalisering meer vorm geven. De Engelandreis blijft gewoon bestaan, maar we willen het Duitse stuk weer oppakken. Deze uitwisseling is breder en gaat vanuit het vak Duits. Leerlingen verblijven dan bij gastgezinnen en de Duitse scholieren verblijven dan bij hen, als dat mogelijk is. We houden een volleybalinternational met onze Duitse collega's met een gezellige nazit. Hier kunnen we dan alvast ideeën uitwerken voor het project. Zij komen hiernaartoe en wij gaan naar Steinfurt."

De muziekuitwisseling bestaat sinds 2006. "Wij hebben al 40 jaar Steinfurt als partnerstad en er hebben jaarlijks uitwisselingen plaatsgevonden", zegt Annink. "Leerlingen uit de tweede klas gingen dan een weekend naar Steinfurt en zij kwamen hier. Eind jaren negentig is dit gestopt. In 2006 was het WK voetbal waarvoor Duitsland vrienden over de grens zocht. Ik had contacten met muziekdocenten daar en ze vroegen of wij mee wilden doen. Daarop hebben wij met het schoolkoor een voetballied gemaakt."

Meer berichten