De werkgroep, op de achterste rij van links naar rechts Karel van der Meer, Dick Poortman, Gerrit Fokker, Chris Konings. Zittend Helma Nijkamp, Albert Last en Gerrit ten Wolthuis. Foto: Jan Joost.
De werkgroep, op de achterste rij van links naar rechts Karel van der Meer, Dick Poortman, Gerrit Fokker, Chris Konings. Zittend Helma Nijkamp, Albert Last en Gerrit ten Wolthuis. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Genealogie-avond voor beginners

door Rijssens Museum

De genealogiespecialisten van het Rijssens Museum beleggen donderdag 13 juni de laatste genealogie-avond van het seizoen. Op deze avond is er speciale aandacht voor mensen die al bezig zijn met stamboomonderzoek óf van plan zijn ermee te beginnen. De genealogie-avond start om 19.30 uur.

RIJSSEN – De genealogiespecialisten zijn deel van de Werkgroep Heemkunde van het Rijssens Museum. Tijdens het seizoen 2018-2019 waren er genealogie-avonden, steeds op de tweede donderdag van de maand in een Koffiehook van het brandweermuseum. "Dat is praktisch, want op het grote scherm kunnen we alles goed laten zien," zegt secretaris Albert Last. "En als deelnemers hun laptop meebrengen kunnen we direct aan de slag." De genealogiegroep bestaat uit Karel van der Meer, Dick Poortman, Gerrit Fokker, Helma Nijkamp, Albert Last en Gerrit ten Wolthuis. "Elke maand hebben we weer andere activiteiten waarbij we steeds een ander aspect van onze tak van sport belichten. Zo gaan we bijvoorbeeld in op de werking van Aldfaer. Dat is het programma dat we zelf gebruiken. We staan ook stil bij het gezamenlijk zoeken in archieven en aktes en hoe we elkaar kunnen helpen als we iets niet kunnen vinden. Allemaal direct bruikbaar," aldus Last De Werkgroep Heemkunde bestaat momenteel uit zes leden. "Dat is niet echt groot, maar we hebben voldoende specialisten in huis die prima weten waar je het moet zoeken en welke valkuilen je allemaal tegen kunt komen," zegt Last. "Soms nodigen we een spreker uit of we gaan op excursie. Afgelopen jaar zijn we naar het gemeentelijk archief van Rijssen-Holten geweest en naar het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle."
De komende bijeenkomst is voor iedereen. "Heb je altijd al eens met genealogie bezig willen gaan, dan is dit de kans," zegt Last. "Aan de hand van een duidelijke presentatie leggen we stap voor stap uit hoe je begint met stamboomonderzoek en alles wat daarbij komt kijken." De genealogen van de Werkgroep Heemkunde verzamelen gegevens over diverse onderwerpen uit de geschiedenis van Rijssen. Dit wordt gezamenlijk aangepakt met telkens een ander thema. Dit jaar zijn aan de orde gekomen de banken, kleine winkeliers, molens en schildersbedrijven. De gegevens worden verzameld en opgeslagen in het digitale archief van het Rijssens Museum. Deze databanken staan ten dienste van alle werkgroepen binnen het museum die met historisch onderzoek of historische verhalen bezig zijn. Ook mensen van buiten het Rijssens Museum kunnen hier op aanvraag gebruik van maken.

De Heemkundewerkgroep kan nog heel wat mensen gebruiken. "Vooral wat meer jongere krachten zou ons zeer welkom zijn, maar ouderen ook," zegt Last. Afgelopen maanden is een begin gemaakt met wat we 'De Rijssense Boom' noemen. Op de website Erfgoed Rijssen-Holten staan de aktes van alle geboortes, huwelijken en overlijdens, maar we willen nu een stamboom gaan maken waar alle Rijssenaren in voorkomen. Een megaproject, wat veel werk met zich meebrengt, maar een mooie uitdaging is om met elkaar op te pakken."

Stamboomonderzoek is geen verplichting om aan te sluiten bij de Heemkundewerkgroep. Wie geïnteresseerd is in historisch bronnenonderzoek is welkom en kan zich ook op dat gebied helemaal uitleven. Aanmelden kan dagelijks aan de balie van het museum Kasteellaan 1B, via 0548-51 42 61 of info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van 'heemkunde'.

Meer berichten